Asociaţia Ateliere Fără Frontiere promovează agricultura ecologică şi militează pentru consumul de legume sănătoase, lansând în 2015 proiectul fermei sociale „bio&co”, dezvoltat într-un sat din judeţul Dâmboviţa.
Pe lângă faptul că aici se produc mai multe categorii de legume – cum ar fi tomate, castraveţi, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde sau unele mai speciale – rucola, kale, muştar -, Asociaţia oferă şi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate, fără şanse pe piaţa muncii.
Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătraţi de solarii (pentru o producţie 52 de săptămâni pe an), ferma a obţinut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.
Săptămânal, producţia obţinută este distribuită către 100 de clienţi din Bucureşti şi Ilfov, iar fiecare coş – comandat în baza unui abonament – are între patru şi şase varietăţi de legume.
Ca să încurajeze consumul acestor produse deosebit de importante pentru menţinerea sănătăţii, preţurile variază în funcţie de felul de legume pentru care optează clienţii şi de cantitate, de la 55 de lei până la 85 de lei pentru un coş „Bio&co”.
Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulţi angajaţi abonaţi, dar şi în 14 puncte de livrare aflate în centru şi în mai multe cartiere din Capitală care se găsesc pe site-ul fermei..
Conform datelor Comisiei Europene doar, 3,5% din suprafaţa agricolă a României este ecologică, iar potenţialul de creştere este cu 62% în următorii nouă ani. Mai mult, la nivel european, în acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole.
În strânsă legătură cu această fermă socială mai este un proiect pilot , o fermă pedagogică pe tema alimentaţiei sănătoase, biodiversităţii, protecţiei mediului şi descoperire senzorială pentru copii.
Mai mult, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere se află în permanentă legătură cu fermierii care doresc să dezvolte proiecte în agricultura ecologică în speranţa că, în următorii ani, astfel de ferme certificate ecologic să se dezvolte la nivel naţional şi, astfel, numărul consumatorilor să ia amploare.
Asociaţia Ateliere Fără Frontiere (AFF) este o organizaţie non-profit, înfiinţată în 2008 pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile. Ca să îşi îndeplinească misiunea, AFF a creat trei întreprinderi sociale de inserţie prin activitatea economică – educlick, remesh şi ferma „bio&co”, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socio-profesională, psihoterapie şi acompaniere pedagogică pentru formarea de competenţe persoanelor care cumulează multiple dificultăţi la angajare (şomaj de lungă durată, adicţii, dizabilităţi, abandon şcolar, violenţă domestică, trafic de persoane, probaţiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuinţă etc).