În perioada 19-20 iulie 2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu reprezentanți la nivel înalt ai DG AGRI, au avut un schimb de opinii privind Planul european de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.
Evenimentul se înscrie în acțiunile Comisiei Europene de a asigura asistență statelor membre în dezvoltarea sectorului ecologic. România este primul stat membru care s-a bucurat de prezența oficialilor europeni care au apreciat deschiderea MADR și promptitudinea organizării întâlnirii.
Secretarul de stat din cadrul MADR, Ion Găman, a afirmat în deschiderea evenimentului că astfel de manifestări sunt extrem de utile, având în vedere creșterea în decursul ultimilor ani a interesului consumatorilor pentru alimentele ecologice.
Punctul de plecare al acestui eveniment îl constituie Pactul Verde European cu cele două strategii De La Fermă La Consumator și Strategia în domeniul Biodiversității, potrivit cărora cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE trebuie să fie destinate agriculturii ecologice până în 2030.
Astfel, având în vedere diversitatea întâlnită în statele membre în ceea ce privește procentul terenurilor cultivate ecologic, acestea își propun obiective ambițioase pentru a reuși prin eforturi comune să atingă țintele propuse în Politica Agricolă Comună.
În prima parte a evenimentului au fost prezenți la masa discuțiilor reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, care, alături de reprezentanții Comisiei Europene au dezbătut subiecte precum Planurile de Acțiune Europene și Naționale, dar și încurajarea tranziției de la agricultura convențională la cea organică prin achizițiile publice verzi.
Pe parcursul dezbaterilor s-a subliniat necesitatea promovării unor măsuri ce pot duce la dezvoltarea sectorului agriculturii ecologice, cum ar fi: valorificarea specificului local, integrarea produselor ecologice în criteriile achizițiilor publice, promovarea cantinelor ecologice, o mai mare transparență a pieței, identitatea vizuală unică a produselor.
Reprezentanții Comisiei Europene le-au expus celor prezenți exemple de bune practici din țări UE, dar și Planul de acțiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Cei prezenți au convenit asupra faptului că, pentru atingerea obiectivelor, este nevoie de colaborare și comunicare între actorii implicați.
A doua parte a evenimentului a oferit șansa fermierilor să aibă interacțiuni constructive cu privire la schimbările și oportunitățile oferite de conversia către o agricultură organică.
Reprezentanții Comisiei Europene le-au vorbit fermierilor despre contribuția pe care turismul o poate aduce dezvoltării sectorului de agricultură ecologică, prezentând totodată principalii factori care conduc la sporirea cererii pentru produse ecologice: educația copiilor cu privire la diete sănătoase, creșterea conștientizării populației prin campanii de informare asupra unei alimentații echilibrate, disponibilitatea și accesibilitatea produselor la raft.
A doua zi a evenimentului s-a axat pe discuții cu reprezentanții marilor rețele comerciale despre rolul acestora pentru promovarea produselor organice, asigurarea accesului produselor fermierilor în supermarketuri, dezvoltarea de proiecte pilot pentru facilitarea prezenței fermierilor dedicați agriculturii organice.
Sectorul de retail și-a manifestat deschiderea către noi parteneriate încheiate cu producători locali, fapt ce ar conduce la scurtarea lanțurilor de aprovizionare, precum și la dezvoltarea comunităților locale.
De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au discutat si cu organismele de control și autoritățile competente și au susținut necesitatea creșterii încrederii consumatorilor în produsele ecologice prin întărirea sistemului de control al acestora.
Participanții la eveniment au susținut ideea unei colaborări mai strânse între autorități, asociațiile de fermieri, organisme de control și reprezentanții marilor rețele comerciale pentru o dezvoltare sustenabilă a sectorului.