Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploataţie avicolă din judeţul Constanţa, iar inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, conform procedurilor, s-au deplasat la locul respectiv, unde au constatat că întregul efectiv a fost comercializat cu încălcarea gravă a prevederilor legislaţiei de specialitate în vigoare.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), comercializarea puilor s-a făcut fără a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fără a se consemna date cu privire la cumpărători, fără elementele privind certificarea stării de sănătate a efectivului şi a mijloacelor de transport utilizate.
Imediat după recepţionarea buletinului de analiză de la IDSA, DSVSA Constanţa a întreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA judeţene, a primăriilor din judeţul Constanţa, a tuturor Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscripţiilor Sanitare Veterinare de pe raza judeţului Constanţa, privind comercializarea puilor de la nivelul exploataţiei respective fără a avea rezultatele buletinului de analiză.
De asemenea, s-au emis şi înştiinţări către Instituţia Prefectului Constanţa şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, ţinând cont de gravitatea consecinţelor determinate de comercializarea unor pui contaminaţi cu Salmonella typhimurium.
Ancheta serviciilor veterinare este în desfăşurare şi se realizează împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Constanţa – Serviciul de Investigare a Infracţionalităţii Economice.