2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu: Anul acesta s-a majorat numărul de bovine înscrise în Programul Covid,...

Chesnoiu: Anul acesta s-a majorat numărul de bovine înscrise în Programul Covid, ceea ce a condus la diminuarea sprijinului

Ajutorul de stat Covid 2022 acordat crescătorilor de bovine pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemie ar putea fi mai mic în acest an, deoarece numărul de animale înscrise în program a crescut cu peste 42.000 faţă de anul trecut, iar acest lucru a dus la la diminuarea sprijinului, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Datele Ministerului Agriculturii arată că, în prezent, numărul de beneficiari care au cerut acest ajutor se ridică la 92.103, iar cel al animalelor înscrise în program la 1.342.340, revenind astfel un cuantum de 126,83 lei/cap de vacă.

Anul trecut a fost acordată o sumă de 140,37 lei/cap de vacă pentru 1.301.582 de animale, în timp ce numărul beneficiarilor era de 93.006. În 2020, sprijinul Covid a fost într-adevăr de patru ori mai mare, de 484,09 lei/cap de vacă, însă numărul de animale pentru care s-a acordat acest ajutor a fost de aproape 12 ori mai mic, respectiv 109.147, iar cel al beneficiarilor de 537.

„Nu ştim cât va fi cuantumul final astăzi, dar noi trebuie să ne uităm la un complex de măsuri pe care le-am luat, pentru că pe lângă sprijinul Covid, unde am majorat alocarea faţă de anul trecut, am mărit de aproape şase ori suma alocată pentru Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT). Dacă sumele din Covid le cumulăm cu sumele din ANT, veţi vedea că suma pe care a primit-o un crescător de bovine este de peste o sută de euro pe cap de animal, ceea ce este un sprijin pe care statul a reuşit să îl aloce. Ţin foarte mult la fermieri, ţin foarte mult la crescători, dar anul acesta s-a majorat şi numărul de bovine. A crescut cu peste 42.000 numărul de bovine înscrise în programul de sprijin şi evident asta a condus la diminuarea sprijinului. Dar să nu uităm că pe lângă sectorul de bovine, anul acesta am acordat sprijin Covid şi pentru cei din sectorul avicol şi pentru cei din sectorul de creştere şi îngrăşare a porcilor, pentru că sectoarele zootehnice cele mai afectate au fost acestea: sectorul bovin, sectorul avicol şi sectorul suin, unde era evident nevoie de sprijin şi am venit cu acest pachet”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

‹ adv ›

De asemenea, Chesnoiu a subliniat că, pe pe lângă ajutorul Covid şi ANT-uri, crescătorii au la dispoziţie în acest an şi alte programe programe de sprijin, respectiv „granturile pe care le-am adus la dispoziţia fermierilor” .

„Fermierii vor avea acces şi la creditare pe pachetul Ucraina, dar evident vom continua şi cu alte programe de sprijin pe care le avem prinse în programul de guvernare şi în pachet. Trebuie să asigurăm stabilitate unui fermier, dacă doreşte să obţină o subvenţie cât mai mare îi putem înţelege nevoia şi dorinţa, dar totuşi trebuie să asigurăm echilibru între toate sectoarele şi sprijin pentru toţi, astfel încât să trecem cu bine peste această perioadă. Eu am vorbit cu foarte mulţi fermieri şi la finalul discuţiilor spuneau că au uitat de Ajutoarele Naţionale Tranzitorii care se dau tot din bugetul naţional şi „da, aveţi dreptate”, dacă le punem cap la cap a fost un un an în care sprijinul a fost mult mai important decât în anii precedenţi”, a subliniat Chesnoiu.

În ceea ce priveşte Proiectul de modificare a Legii 566/2004 privind Cooperaţia Agricolă, care a iscat deja o serie de reacţii în spaţiul public, şeful MADR susţine că o lege în Parlamentul României este făcută pentru a fi dezbătută şi dacă aceasta nu adună suficiente voturi, nu este adoptată, însă a precizat că nu înţelege atitudinea unor persoane publice care, pe baza unor informaţii false, încearcă să inducă în eroare opinia publică, fără niciun fel de argument şi fără niciun fel de dovadă.

Informaţiile apărute în spaţiul public arătau că, odată cu modificarea acestei legi, ar putea să devină membri cooperatori persoane juridice care au ponderea majoritară a veniturilor din alte sectoare non-agricole.

„O lege în Parlamentul României este făcută pentru a fi dezbătută şi dacă ea nu adună şi nu atrage suficiente voturi pentru a fi adoptată, nu este adoptată. Faptul că unii văd într-un fel lucrurile sau altfel, acesta este până la urmă rezultatul democraţiei, acela al dezbaterii. Modificările acestea au venit ca urmare a cerinţelor unor fermieri, care au spus că vor să integreze în cooperativă şi anumite tipuri de servicii care în mod uzual nu sunt pe destinaţii agricole. Spre exemplu, au venit fermieri şi au spus că vor să facă împreună un service prin care să poată repara utilajele. Ne e mult mai uşor dacă integrăm o astfel de activitate în cooperativă şi deserveşte interesele cooperativei noastre. Să ne înţelegem: asocierea este un act benevol, un act în care mai multe entităţi îşi pun în comun anumite bunuri, anumite servicii, ca să devină mai rezilienţi şi fiecare trebuie să îşi dea acceptul. Dacă sunt cinci fermieri sau o sută de fermieri într-o cooperativă şi nu vor să atragă un membru din exterior, atunci cu siguranţă nu-l vor atrage, pentru că nu vor fi de acord. E de ajuns să citeşti actul normativ, să te duci la bază, să intri pe codurile CAEN, să-ţi dai seama că ceea ce au expus public unii n-are nicio legătură cu realitatea, pentru că ei au luat clasificaţia generală din codul CAEN de la INS şi au zis că vrem să băgăm vânzarea şi repararea de motociclete fără să se mai ducă la clasă şi la codurile CAEN aferente. Dacă această lege nu va avea susţinere necesară, nu va trece. Pentru asta sunt legi: să fie dezbătute. Da, reinterpretarea şi lipsa de cunoaştere a unora mie nu-mi dă încredere că ei merg în direcţia cea bună. O să particip şi personal la dezbaterile din Camera Deputaţilor”, a explicat oficialul MADR.

Senatul a respins, în data de 14 iunie, cu 71 voturi „pentru”, unu „împotrivă” şi 24 de abţineri proiectul de modificare a Legii 566/2004 privind Cooperaţia Agricolă.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat...
‹ adv ›

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire de lucru cu o delegaţie a...

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole