6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomsilva a montat 177 de camere de monitorizare pentru prevenirea tăierilor ilegale...

Romsilva a montat 177 de camere de monitorizare pentru prevenirea tăierilor ilegale în fondul forestier de stat

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a instalat, până în prezent, 177 de camere video de monitorizare pe drumurile forestiere administrate, pentru prevenirea tăierilor ilegale în fondul forestier de stat şi transporturile ilegale de masă lemnoasă, însă necesarul identificat de specialişti este de 1.603.

Potrivit unui comunicat al Romsilva, cele mai multe sisteme video au fost instalate la direcţiile silvice Caraş – Severin, Botoşani, Mureş, Bacău, Braşov, Hunedoara, Sibiu, Maramureş, Suceava şi Vâlcea. Necesarul de sisteme de monitorizare video identificate de specialişti pentru fondul forestier de stat şi pe drumurile forestiere este de peste 1.600.

„O parte din aceste camere video sunt de tipul Licence Plate Recognition (LPR), care identifică şi verifică automat numerele de înmatriculare ale autovehiculelor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, permiţând verificarea transporturilor de masă lemnoasă, precum şi trasabilitatea lemnului exploatat din pădurile proprietatea publică a statului. Accesul la aceste sisteme video au şi organele de poliţie, în unele cazuri, în baza unor protocoale de colaborare”, susţin reprezentanţii regiei.

Procesul de implementare a acestor sisteme video este în desfăşurare, la nivelul tuturor direcţiilor silvice din cadrul Romsilva, fiind identificat un necesar de 1.603 sisteme de monitorizare video în fondul forestier de stat şi pe drumurile forestiere.

‹ adv ›

Amplasarea lor se va face în zonele cu risc la sustragerea de material lemnos, identificate de specialiştii Romsilva.

„Se intenţionează ca, pe viitor, aceste sisteme video să fie conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investiţie prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, acestea putând astfel să monitorizeze în timp real transporturile de lemn recoltat din pădurile de stat şi să emită alerte dacă aceste transporturi de masă lemnoasă nu deţin avizele legale”, se menţionează în comunicat.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Romsilva: Peste 200 mln de lei pentru plantarea a 25,2 mln de puieţi forestieri în pădurile de stat, în 2023

Peste 25 de milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi în pădurile de stat, fiind astfel regenerate 14.368 de...

Romsilva: Venituri de aproape 35 de milioane de lei din activităţi cinegetice şi din valorificarea produselor pădurii

Veniturile Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva din activităţi cinegetice şi din vânzarea fructelor de pădure, a trufelor,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole