Reprezentanţii Camerelor Agricole şi Organizaţiilor Profesionale din Agricultură din Grupul Vişegrad (V4) şi Regiunea celor 3 Mări au avut joi şi vineri o întâlnire, la Bratislava, în cadrul căreia au discutat, printre altele, despre Poziţia strategică a securităţii alimentare naţionale şi a Uniunii Europene.
LAPAR a comunicat că, din partea României au participat la dezbateri reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, ai Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Potrivit sursei citate, alte teme de discuţie au vizat revizuirea politicilor/strategiilor existente pe fondul situaţiei actuale de pe pieţe (creşterile de preţuri la combustibil, inputuri, energie şi îngrăşăminte) corelate cu efectele războiului din Ucraina şi care impun o amânare a Politicii Agricole Comune şi a măsurilor prevăzute prin Pactul Verde European, precum folosirea terenurilor pârloaga pentru producţie, şi evaluarea şi actualizarea Declaraţiei de la Bratislava din martie 2017.
Întâlnirea a marcat şi împlinirea a 5 ani de la semnarea Declaraţiei de la Bratislava, care trebuia să aducă condiţii concurenţiale mai corecte pentru fermierii din toate statele membre ale UE şi o politică agricolă comună mai corectă, inclusiv convergenţa plăţilor directe.
Astfel, participanţii au reiterat nevoia unor condiţii mai bune pentru fermierii din statele membre şi au semnat un Comunicat Comun pentru obiectivele comune.
Sursa citată subliniază că s-a discutat despre revizuirea Directivei SUD (Sustainable Use Directive), iar reprezentanţii români au subliniat că este necesar ca eventualele ţinte de reducere să ţină cont de specificităţile geografice, climatice şi economice şi de diferitele puncte de plecare ale fiecărui stat membru.