Industria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică şi termică, la gaze, combustibil şi cereale, dacă nu vor fi luate măsuri în perioada următoare, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) – Sindalimenta.
Astfel, aceştia propun reabilitarea imediată a sistemului de irigaţii, găsirea unei soluţii optime, astfel încât România să producă îngrăşăminte pentru agricultură, preţ subvenţionat pentru motorina folosită în agricultură, prin eliminarea accizelor.
De asemenea, reprezentanţii Sindalimenta propun măsuri urgente pentru industria alimentară, în strânsă conlucrare cu reprezentanţii industriei pentru stoparea creşterii preţurilor – TVA 0 la alimente, reducerea TVA la energie şi gaze, eliminarea unor taxe la combustibil, plafonarea preţurilor la energie şi gaze până la sfârşitul anului.
Potrivit unui comunicat semnat de Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta, „în ciuda situaţiei internaţionale extrem de tensionate şi a efectelor sale din ce în ce mai negative în plan economic, Guvernul continuă să trateze cu iresponsabilitate situaţia”.
Reprezentanţii organizaţiei susţin că producţia viitoare de grâu ar putea fi mai mică anul acesta în multe ţări mari exportatoare.
Conform sursei citate, cu o cerere la nivel mondial tot mai mare, cu stocuri în scădere şi cu preţuri care au explodat în această perioadă, situaţia pe piaţa mondială a grâului se va tensiona şi mai mult în perioada următoare.
Totodată, aceştia susţin că plafonarea preţurilor la utilităţi acoperă doar 30% din pierderile sectorului de morărit şi panificaţie.
Totodată, reprezentanţii organizaţiei susţin că toate măsurile ce trebuie luate sunt de trei luni în atenţia reprezentanţilor Guvernului, respectiv scăderea TVA la 0 la produsele alimentare, reducerea TVA la energie şi gaze, reducerea accizelor la combustibil, salariul angajaţilor din industria alimentară, care pe fondul lipsei muncitorilor calificaţi, trebuie să fie garantat prin lege, astfel încât el să fie corespondent celui din construcţii, cu beneficiile şi avantajele respective etc.
Potrivit Sindalimenta, accentuarea instabilităţii în ceea ce priveşte asigurarea fluxurilor de materii prime necesare industriei alimentare, mai ales că multe state vor lua decizia diminuării sau restricţionării temporare a comerţului agroalimentar, va avea un impact imediat şi puternic asupra industriei alimentare româneşti.
Astfel, multe unităţi se vor închide, şomajul va creşte, iar în final va fi afectată inclusiv securitatea şi siguranţa alimentară a României.
Conform sursei citate, industria alimentară nu mai poate rezista fără luarea unor măsuri concrete.