Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a afirmat că Planul Naţional Strategic (PNS) va fi transmis luni la Comisia Europeană, dacă se va finaliza încărcarea electronică a datelor în sistem.
Acesta a precizat că au fost transmise observaţii în cele 10 zile în care PNS a fost postat pe site-ul MADR în consultare publică, dar a adăugat că „echilibrul şi obiectivitatea” au fost cele mai importante lucruri pe care le-a urmărit pentru acest program.
Săptămâna trecută, mai multe organizaţii de mici producători şi de conservare a naturii din România au atras atenţia asupra modului precar în care Planul Naţional Strategic 2023-2027 (PNS) tratează nevoile stringente şi cronice în privinţa viabilităţii fermelor mici şi de familie şi a gestionării resurselor naturale.
De asemenea, Uniunea Salvăm Ţăranul Român a transmis că sumele şi suprafeţele propuse pentru acordarea sprijinului cuplat vegetal la legume cultivate în spaţii protejate sunt mult diminuate şi total insuficiente în draftul Planului Naţional Strategic (PNS) 2023 – 2027.
Totodată, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) aprecia că proiectul Planului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027 este încă departe de nevoile reale ale agriculturii româneşti şi reprezintă încă o şansă pierdută de a reforma agricultura în mod real, deşi recunoaşte că este „ceva mai bun decât cele realizate sau propuse până în prezent”.
Conform datelor MADR, unul dintre principalele aspecte ale Planului Naţional Strategic vizează legarea sprijinului pe suprafaţa de efectivul de animale.
Astfel, în cazul pajiştilor permanente utilizate pe parcelele agricole situate la altitudini medii de peste 1.600 metri, menţinute în mod natural într-o stare adecvată pentru păşunat, activitatea agricolă minimă constă în păşunat, cu asigurarea unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha, în perioada de păşunat, cuprinsă între 01 mai şi 30 septembrie a anului de cerere, cu animalele înregistrate în BND pe care fermierul le deţine sau ale membrilor asociaţiilor.
De asemenea, plata pentru înverzire din actuala perioadă de programare va fi înlocuită de ecoscheme, acestea având rolul de a contribui la atingerea nivelului ridicat de ambiţie în materie de mediu al PAC.