În cadrul conferinței de astăzi, 11 ianuarie 2022, organizată de MADR, Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a prezentat principiile Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 și Programului de susținere a producției de usturoi în anul 2022.
„Este important ca fermierii să aibă încredere în Ministerul Agriculturii și să participe la discuții. Vorbim de un sprijin concret de care vor beneficia legumicultorii. Urmărim să avem un nivel ridicat al producției, deoarece am pornit toate programele de la analiza indicatorilor de rezultat și cum ne situăm la capitolul balanța comercială. Raportând situația la anul 2020, observăm un import substanțial de legume. De aceea, am analizat propunerile fermierilor pentru a îmbunătăți mecanismele de suport”, a explicat Adrian Chesnoiu.
Pentru sprijinul producției de legume în sistem protejat a fost alocat un buget de 225 de milioane de lei.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea producției de legume în spații protejate, astfel:
Cultivate în ciclul I:
- tomate
Cultivate în ciclul II de producție:
- ardei gras și/sau lung-kapia;
- castraveți;
- fasole păstăi;
- salata;
- spanac;
- ceapă verde.
La capitolul producția de legume pentru care se oferă suport și perioada în care se comercializează legumele, ținând cont de faptul că aceasta a provocat mai multe nemulțumiri, Adrian Chesnoiu explică următoarele:
Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022
Pentru Programul Tomata suma de 4 mii de euro: 3 mii de euro pentru I ciclu, și o mie de euro pentru ciclul II.
Perioada de comercializare pentru ciclul II a fost redusă de la 20 octombrie în ciclul 2 la 15 octombrie.
Anterior:
Valorificarea producțiilor prevăzute se face în perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie – 9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție.
A fost redusă cantitatea de tomate de la 5600 de kilograme de pe o mie de metri pătrați la 3000 de kilograme.
Pentru ciclul II, celelalte tipuri de legume au fost făcute următoarele modificări:
Perioada de comercializare a fost redusă de la 20 octombrie la 15 octombrie.
La castraveți a fost redusă cantitatea de la 5600 de kilograme la 4 mii de kilograme salata și ceapa verde, așa cum a fost propunerea legumicultorilor, va fi comercializată în funcție de numărul de plante sau bulbi, nu kilograme.
Anterior:
Producţiile minime pe care trebuia să le obţină pentru a beneficia de sprijin sunt:
- 5.600 kg/1000 mp pentru cultura de tomate (acum 3 mii de kg);
- 2.000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung-kapia;
- 5.600 kg/1000 mp pentru cultura de castraveţi;
- 1.500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
- 1.440 kg/1000 mp pentru cultura de salată (acum calculat per plantă);
- 1.000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac;
- 1.000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde (calculat per plantă/bulb).
Alte detalii despre Ajutorul de minimis de cel mult 4 mii de euro pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate.
Programul de susținere a producției de usturoi în anul 2022 – modificări operate:
Pentru acesta va fi oferit un sprijin de 3 mii de euro per hectar per beneficiar. Perioada de comercializare a fost redusă de la 1 iulie la i iunie. Producția minimă necesară: 3 kg de usturoi pe 10 m2.
Anterior:
Valorificarea producţiei era prevăzută în perioada 1 iulie – 21 noiembrie inclusiv.
Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro, echivalent în lei, pe durata a trei exerciţii financiare, adică exerciţiul financiar în cauză şi două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.