Bulgaria nu mai acționează ca un simplu exportator de semințe brute. Țara se transformă într-un producător de ulei și biodiesel. Modelul este simplu și devine tot mai vizibil de la o lună la alta: rapița merge spre ulei, iar uleiul spre biocombustibil.
Factorul determinant nu mai este dimensiunea recoltei locale, ci cererea energetică a Uniunii Europene și marja de procesare.
Este același fenomen „Dunăre–Balcani” observat și în alte zone din regiune: valoare mai mică la vânzarea seminței, valoare mai mare la vânzarea uleiului.
Sezonul 2024/2025 a fost cel mai slab an pentru rapița bulgară din 2008/2009 încoace.
Exporturile de rapiță au scăzut cu 47% față de anul precedent. Pentru al șaptelea sezon consecutiv, aproape toată rapița Bulgariei a fost exportată în interiorul Uniunii Europene, cu volume reduse către Turcia.
În același timp, capacitățile de procesare sunt în creștere.
Pentru recolta din 2026, estimările indică extinderea suprafețelor cultivate și o ușoară îmbunătățire a randamentelor.
După un an dificil, cu producție scăzută, fermierii revin la cultura de rapiță, atrași de cererea constantă din partea procesatorilor.













