Producătorii europeni de zahăr, confruntați cu volatilitatea pieței materiilor prime, accelerează diversificarea către produse cu valoare adăugată, precum ingrediente funcționale și substanțe biochimice avansate.
Potrivit analiștilor RaboResearch, deși inovația în procesarea zahărului și respectarea angajamentelor față de cultivatorii de sfeclă rămân priorități cheie pentru industrie, scăderea constantă a consumului de zahăr în UE face ca diversificarea să fie inevitabilă și necesară.
„50% dintre companiile europene producătoare de zahăr și-au fixat ca obiectiv strategic extinderea pe lanțul valoric, trecând de la furnizarea de materii prime nediferențiate la dezvoltarea de ingrediente funcționale pentru industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.
Pentru 25% dintre companii, intrarea în sectorul în creștere al substanțelor chimice de origine vegetală face parte din strategia lor”, subliniază experții.
Aceștia recunosc că majoritatea actorilor de pe piață se poziționează încă drept furnizori de materii prime pentru biorafinării, însă liderii investesc în producția de substanțe biochimice utilizate ca elemente de bază pentru bioplastice și alte aplicații industriale.
„În condițiile în care creșterea sectorului biocombustibililor este limitată de reglementările UE și jumătate dintre producătorii europeni de zahăr sunt deja implicați în producția de etanol, integrarea producției de platforme chimice în fabricile existente de etanol oferă un drum logic și scalabil pentru diversificare”, explică RaboResearch.