România face pași importanți către atingerea obiectivului strategic de autosuficiență alimentară, prin asigurarea consumului de carne din producția internă și reducerea dependenței de importuri, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), sacrificările de animale au crescut cu 9,5% în primul semestru din 2025, iar producția de carne a urcat cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
„Este cea mai bună dovadă că politicile și programele demarate de Ministerul Agriculturii produc rezultate concrete. Creșterea sacrificărilor și a producției de carne arată că am aplicat măsuri de sprijin corecte, așteptate de fermieri și procesatori.
România se apropie de obiectivul strategic de a-și asigura consumul de carne din producția internă, reducând dependența de importuri”, a afirmat Florin Barbu.
Accent pe sectorul cărnii de porc
Evoluția pozitivă marchează un pas decisiv către autosuficiență alimentară în sectorul cărnii de porc, după rezultatele foarte bune din sectorul avicol, unde România își acoperă consumul intern și exportă volume importante pe piața europeană.
MADR aplică aceeași strategie și în creșterea porcinelor, prin:
- programe de investiții în ferme,
- sprijin pentru reproducția suinelor,
- finanțări dedicate procesării prin programul Investalim,
- politici de susținere a consumului de produse românești.
„România își consolidează poziția pe piața europeană a produselor agroalimentare. MADR va continua să susțină creșterea capacităților de producție și procesare, pentru ca țara noastră să atingă în cel mai scurt timp autosuficiența în sectorul cărnii de porc, urmând exemplul de succes al sectorului avicol”, a transmis ministerul.