20 C
București
joi, 11 septembrie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProducţia de vin a Italiei şi-a revenit astfel că va păstra titlul...

Producţia de vin a Italiei şi-a revenit astfel că va păstra titlul de cel mai mare producător mondial

Italia urmează să înregistreze o recoltă bună de struguri în 2025, ceea ce îi va permite să îşi consolideze statutul de principal producător mondial de vin, după doi ani complicaţi, conform estimărilor prezentate miercuri de Ministerul Agriculturii din Italia şi Uniunea Italiană a Vinurilor (UIV), informează AFP.

Începând din 2007, Italia este principalul producător mondial de vin, cu excepţia anilor 2011, 2014 şi 2023, când a fost depăşită de Franţa, şi a anului 2013, când Spania a devenit lider cu o recoltă excepţională.

‹ adv ›

Prognozele arată că viticultorii italieni ar putea să producă 47 de milioane de hectolitri de vin şi must de struguri în acest an, o creştere de 8% faţă de 2024 şi o revenire la media din anii precedenţi.

Producţia de vin ar urma să fie una deosebit de puternică în regiunile sudice ale ţării (+19%) – în Sicilia şi Puglia – unde ploile bune de primăvară au alimentat pânzele freatice şi au contribuit la rezistenţa la o vară timpurie şi călduroasă.

Nord-estul Italiei a cunoscut un an mai complicat, cu o climă schimbătoare şi boli, în timp ce Veneto, principala regiune viticolă a peninsulei, se aşteaptă să înregistreze o uşoară creştere a producţiei (+2%).

Italia îşi va menţine avantajul faţă de Franţa (cu o producţie prognozată la 37,4 milioane de hectolitri ), al doilea cel mai mare producător de vin din lume, care a fost afectată în mod special de căldura intensă din august.

‹ adv ›

Cu o producţie prognozată la 36,8 milioane de hectolitri, Spania se situează pe locul trei.

„Este o recoltă echilibrată, fără vârfuri de producţie extraordinare, dar cu începuturi interesante din punct de vedere al calităţii, fluctuând aproape peste tot între bun şi excelent”, au subliniat Uniunea Italiană a Vinurilor şi Asociaţia Oenologilor Italieni într-un raport.

Cu toate acestea, cererea la export pentru vinurile Prosecco a încetinit cu 4% în primele cinci luni ale anului 2025, iar vânzările au încetinit şi în Italia, cu excepţia vinurilor spumante.

Reprezentanţii industriei sunt deosebit de îngrijoraţi de impactul tarifelor americane.

„Ne confruntăm cu dificultăţi care afectează nu numai Italia, ci toate ţările producătoare. Calitatea vinului nostru este incontestabilă, dar chiar şi vinul bun, dacă este produs în cantităţi excesive, face ca sectorul să piardă din valoare”, a comentat preşedintele UIV, Lamberto Frescobaldi, într-un comunicat.

„În condiţiile actuale de piaţă, va fi dificil să se garanteze o compensaţie echitabilă pentru sector cu o recoltă de 47,4 milioane de hectolitri, la care se vor adăuga probabil aproximativ 37 de milioane de hectolitri de vin în pivniţă”, a subliniat Frescobaldi. 

Citește aici despre Fermierii din sectoarele pomicol şi viticol vor beneficia de un sprijin de urgenţă de 11,5 mil. euro.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Franţa: Producţia de vin ar urma să crească cu 3% în 2025

Producţia de vin a Franţei ar urma să crească...
‹ adv ›

LAPAR: Agricultura României, sub presiunea costurilor şi a importurilor

Scumpirea exagerată a energiei electrice, majorarea taxelor şi impozitelor, creşterea salariilor fără legătură cu productivitatea muncii, în timp ce...

Bloomberg: Carnea și lactatele câștigă teren, giganții alimentari pierd

Producătorii europeni de lactate şi carne trec printr-o perioadă favorabilă, graţie intensificării tendinţei globale spre dietele cu un conţinut...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole