Culturile legumicole, sever afectate de căldurile caniculare de la începutul lunii iulie, încep să-și revină în urma ploilor din ultimele zile, deși solul, în adâncime, este foarte uscat, potrivit vicepreședintelui Asociației Legumicultorilor Maramureș, Daniel Tinc.
Iulie a fost o lună de vară cu temperaturi extreme, dar și cu oscilații bruște, de la 35 de grade Celsius la 15 grade, în decurs de câteva ore.
„Am fost nevoiți, mai bine de două săptămâni, să asigurăm udarea zilnică a culturilor pentru a nu pierde recolta. Deși am udat zilnic, terenul din grădini s-a uscat atât de tare, încât a crăpat pe suprafețe întinse, semn că în adâncime lipsește apa din sol.
Din vara anului 2011, fenomenul verilor toride pare că s-a intensificat și efortul de a menține plantele în viață e tot mai mare. (…)
„Natura ne-a oferit și o parte bună în ultima săptămână – ploi care au durat câteva zile, sol care s-a îmbibat bine cu apă și plante care s-au revigorat vizibil. Acum, solul e relativ prielnic, dar udările de dimineață ale grădinilor trebuie continuate”, a declarat, joi, pentru Agerpres, Daniel Tinc.
Legumicultorii asociați din județul Maramureș își desfac recolta pe piața locală, în târgurile și piețele organizate, precum și în singura piață agricolă de angro din municipiul Baia Mare, care funcționează cu program special pe toată durata verii.
Roșiile, castraveții, vinetele, ardeii grași, ceapa, morcovii, pătrunjelul, leușteanul, tarhonul, conopida, dar și produsele conservate se numără printre cele mai căutate și vândute produse.
De asemenea, legumicultorii și fermierii din Asociația Producătorilor Tradiționali și Ecologici din Maramureș sunt prezenți pe piață doar în zilele de vineri și sâmbătă, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Baia Mare.
În județul Maramureș funcționează peste 30 de piețe agricole, atât în orașe, cât și în comunele importante.
Directorul Direcției Agricole Județene Maramureș, Dan Cocârcă, a precizat, joi, pentru Agerpres, că:
„Producătorii de legume au trecut printr-un moment dificil din cauza căldurilor extreme, dar fac eforturi însemnate pentru a menține recoltele și a veni pe piață, pe toată durata sezonului, cu produse proaspete”.