25 C
București
vineri, 5 septembrie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleControale ANSVSA: 246 de sancțiuni și 31 de unități închise

Controale ANSVSA: 246 de sancțiuni și 31 de unități închise

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale în ultimele două săptămâni, în valoare totală de peste 4,4 milioane de lei, fiind emise opt ordonanţe de interzicere a activităţii şi alte 23 de suspendare temporară, după controalele derulate la nivel naţional, în zonele de interes turistic în sezonul estival.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), obiectivul principal al acţiunilor este protejarea sănătăţii publice, în condiţiile în care numărul crescut de turişti determină o activitate intensificată în sectorul alimentar.

‹ adv ›

Acest context generează un rulaj mai mare de produse alimentare în zonele de agrement, taberele şcolare, staţiunile şi alte localităţi cu caracter turistic, unde pot apărea riscuri sporite privind siguranţa alimentară, precizează reprezentanţii Autorităţii.

„În cadrul acţiunilor desfăşurate la nivel naţional, ANSVSA a verificat un total de 1.071 de unităţi din sectorul alimentar – printre care pensiuni, tabere şcolare, cantine, restaurante, pizzerii, cofetării, laboratoare de patiserie, magazine alimentare şi un hypermarket.

Ca urmare a neregulilor constatate, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.407.000 lei. De asemenea, au fost emise 23 de ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 8 ordonanţe de interzicere a activităţii.

Au fost acordate 3 avertismente, iar 3.203 kg de produse alimentare (carne, peşte, lactate, legume, fructe, produse de panificaţie) au fost reţinute oficial şi direcţionate către unităţi de neutralizare”, precizează ANSVSA.

Printre principalele neconformităţi identificate se regăsesc: lipsa înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie şi depozitare, comercializarea de produse expirate, lipsa fişelor de aptitudini ale personalului şi ambalarea sau etichetarea incorectă a produselor alimentare.

Potrivit sursei citate, în cadrul unei întâlniri cu operatorii economici, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a subliniat importanţa respectării normelor privind siguranţa alimentelor.

„Siguranţa alimentelor trebuie să fie o prioritate pentru toţi operatorii economici, mai ales în perioada sezonului estival, când consumul de alimente în spaţii publice este mult mai ridicat. Vom continua controalele în toată ţara, pentru a ne asigura că produsele oferite consumatorilor respectă toate normele legale. Cetăţenii trebuie să aibă încredere că sănătatea lor este protejată printr-un sistem de supraveghere şi control eficient”, a transmis Bociu, în comunicatul citat.

ANSVSA precizează că va menţine ritmul acţiunilor de control şi în perioada următoare, iar operatorii economici care încalcă prevederile legale vor fi sancţionaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare.

‹ adv ›

Vezi aici despre Raluca-Ioana Juncanariu: „Vreau să devin inginer horticol. Totul a început de la pasiunea tatălui meu”.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Peste 500 de utilizatori sunt activi pe ATLAS vet PORTAL

Peste 500 de utilizatori sunt activi pe ATLAS vet...
‹ adv ›

Cum protejăm animalele după inundații: recomandările ANSVSA

Inundațiile din județele Suceava și Neamț au produs pierderi considerabile în gospodăriile cu animale. Pe lângă distrugerea infrastructurii și...

ANSVSA și crescătorii de ovine discută relansarea exporturilor și problemele din sector

Astăzi, la sediul instituției, conducerea ANSVSA a avut o întâlnire cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole