Prețurile la porumbul ucrainean au început să crească la începutul acestei săptămâni, pe fondul anunțului Turciei privind introducerea unei cote pentru importul de porumb fără taxe vamale.
Pe baza CIF Marmara, prețurile de vânzare pentru porumbul ucrainean din loturi de tip coster au atins 263 $/t, comparativ cu 256 $/t în urmă cu zece zile, potrivit ASAP Agri.
Turcia a introdus o cotă de import fără taxe vamale pentru un volum de 500 de mii de tone de porumb, care va fi valabilă până la 31 iulie 2025, conform unui decret prezidențial publicat în Monitorul Oficial.
În mod normal, taxa vamală standard pentru importul de porumb este de 130%.
„Această cotă ne-a luat prin surprindere, mai ales având în vedere că a fost anunțată atât de aproape de începerea recoltei. Primele recoltări sunt așteptate la începutul lunii august în regiunea Cukurova, care produce 21% din porumbul Turciei.
Recoltarea principală va începe la mijlocul lunii septembrie, iar cea de-a doua campanie de recoltare este prevăzută pentru luna noiembrie”, a declarat Koray Tüysüzoğlu de la compania Erser Group.
Potrivit acestuia, din cele 500 de mii de tone de porumb fără taxe vamale, mai mult de jumătate se află deja în depozite, „însă, având în vedere că mai sunt doar 17 zile până la expirarea cotei, timpul este extrem de scurt”.
Conform estimărilor Erser Group, consumul de porumb în industria amidonului ar putea varia între 1 și 2 milioane de tone, în funcție de cererea la export. Majoritatea producătorilor de amidon se află în regiunea Cukurova.
După anunțul privind cota, prețurile porumbului pe piața internă din Turcia, inclusiv la bursa din Konya, au scăzut ușor la 286,8 $/t, față de 288,4 $/t înregistrate vineri, săptămâna trecută.
Potrivit analiștilor, în raportul său din iulie, WASDE a menținut estimarea pentru recolta de porumb a Turciei la 7,9 milioane de tone în sezonul 2025/26, în creștere față de anul trecut (7,1 milioane de tone), iar importurile estimate sunt de doar 2,8 milioane de tone, comparativ cu 4,7 milioane de tone în sezonul precedent.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.