Comisia Europeană a anunțat lansarea inițiativei „Foaia de parcurs pentru creditele naturale”, care vizează dezvoltarea unei noi piețe pentru creditele naturale, permițând fermierilor și silvicultorilor să finanțeze activități de protejare și conservare a biodiversității și ecosistemelor, prin facilitarea fluxurilor de capital privat provenite de la companii și investitori.
Similare ca principiu cu creditele de carbon – care reprezintă acțiuni de reducere și captare a unei cantități fixe de emisii de carbon –, creditele naturale ar reflecta activități de protejare și refacere a biodiversității și ecosistemelor, cu rezultate orientate spre natură, măsurate prin indicatori și metrici specifici.
Potrivit Comisiei, noua inițiativă vine în contextul în care pierderea biodiversității și schimbările climatice reprezintă amenințări pentru agricultură, iar în prezent există lacune majore în sprijinirea fermierilor și administratorilor de terenuri pentru adoptarea unor practici mai durabile – inclusiv un deficit estimat de finanțare pentru biodiversitate de 37 miliarde euro anual în Europa.
Creditele naturale ar putea fi vândute companiilor care urmăresc îndeplinirea unor obiective de sustenabilitate, iar veniturile generate din vânzarea acestora s-ar întoarce la administratorii terenurilor, pentru a recompensa practicile durabile și a permite reinvestirea.
Prin dezvoltarea unei piețe credibile a creditelor naturale, inițiativa urmărește să sporească siguranța investițiilor în acțiuni cu impact pozitiv asupra naturii – cum ar fi sprijinirea polenizatorilor sau restaurarea ecosistemelor degradate – și să încurajeze adoptarea unor modele de producție agricolă mai sustenabile, contribuind la protejarea securității alimentare pe termen lung în Uniunea Europeană.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:
„Trebuie să includem natura în bilanțul economic. Asta fac exact creditele naturale. Atunci când sunt bine concepute, ele devin un instrument eficient, bazat pe piață, care încurajează sectorul privat să investească și să inoveze. Prin investiții și inovație, generăm venituri pentru cei care lucrează în slujba naturii – inclusiv fermieri, proprietari de terenuri și silvicultori.”
În cadrul noii inițiative, Comisia își propune să elaboreze standarde și un sistem de certificare fiabil pentru acțiunile cu impact pozitiv asupra naturii, pentru ca aceste credite să fie eficiente și de încredere, evitând totodată sarcinile administrative inutile pentru furnizori.
Conform foii de parcurs, Comisia va înființa un grup de experți alcătuit din reprezentanți ai statelor membre, părți interesate și specialiști tehnici, care vor co-dezvolta metodologiile de certificare și principiile de guvernanță pentru creditele naturale.
Primele rezultate sunt așteptate în 2026. În perioada 2025–2027, Comisia va lansa un proiect pilot pentru testarea creditelor naturale și, ulterior, va analiza pașii următori pentru dezvoltarea și extinderea acestei piețe.
Jessika Roswall, comisar european pentru Mediu, Reziliența Apei și Economie Circulară Competitivă:
„Creditele naturale au potențialul de a atrage investiții private esențiale, oferind în același timp recompense celor care protejează pământul și mările noastre – inclusiv fermierilor, silvicultorilor și comunităților locale. Obiectivul nostru este să lucrăm în armonie cu natura și să transformăm acest demers într-o oportunitate pentru o economie rezilientă și competitivă.”