32.3 C
București
miercuri, 9 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPCPR solicită măsuri urgente pentru controlul pestei porcine africane

APCPR solicită măsuri urgente pentru controlul pestei porcine africane

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) solicită autorităţilor adoptarea şi aplicarea de măsuri urgente pentru controlul pestei porcine africane (PPA) în condiţiile în care carnea de porc este cel mai importat produs agroalimentar în România în ultimii 10 ani.

„Ţara noastră scoate din economia naţională miliarde de dolari din cauza creşterii exponenţiale a importului de carne de porc începând cu anul 2017, anul apariţiei a nenumărate focare de pesta porcină africană (PPA).

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) solicită autorităţilor adoptarea şi aplicarea de măsuri urgente pentru controlul pestei porcine africane (PPA).

România este dependentă de importurile de carne de porc pentru a satisface cererea internă, gradul de acoperire a consumului din producţia internă scăzând de la 70% în perioada 2015 -2016 la 45% în anul 2024 şi se menţine diferenţa şi pentru primul trimestru al anului 2025.

Astfel, carnea de porc este cel mai importat produs agroalimentar în România în ultimii 10 ani, cauza fiind reprezentată de evoluţia pestei porcine africane (PPA) la porcul domestic şi în mediul silvatic la mistreţi”, se arată într-un comunicat al APCPR.

În România, primele focare de PPA la porcul domestic au fost semnalate în data de 31 iulie 2017 şi, începând cu data de 11 iunie 2018, a înregistrat o evoluţie fulgerătoare la porcul domestic în regiunea de SE a ţării şi ulterior pe tot teritoriul României.

‹ adv ›

Potrivit datelor Asociaţiei, în perioada 2017-2025, România a înregistrat cel mai mare număr de focare de PPA la porcul domestic din Europa (peste 7000 focare din aproximativ 12.700 focare total UE), acestea apărând cu preponderenţă în gospodăriile populaţiei, dar au afectat şi fermele comerciale, la nivel naţional fiind ucişi în total peste 1,8 milioane porci.

„Importurile de carne de porc au avut o creştere constantă în ultimii zece ani pe fondul scăderii capacităţii sectorului comercial de a asigura necesarul de consum din cauza evoluţiei PPA şi existenţei unei pieţe paralele, nefiscalizate, susţinute de efectivele de porcine din gospodăriile populaţiei”, precizează sursa citată.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate în comunicat, în primele 11 luni ale anului 2024, România a importat carne de porc în valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât anul trecut, iar deficitul cu această categorie de produse s-a adâncit la 947,2 milioane de euro, fiind cu 28% mai mare decât cu un an în urmă.

„În contextul menţionat anterior, cunoscând problema şi soluţiile, solicităm public prim-ministrului României, alături de factorii responsabili (ANSVSA, MADR, MMAP, MAI, MF şi alte autorităţi), organizarea unei întâlniri pentru adoptarea unui plan de măsuri urgente pentru controlul pestei porcine africane (PPA) şi de refacere a industriei simultan cu corectarea efectelor nefaste asupra deficitului de balanţă comercială”, se mai arată în comunicatul APCPR. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE va reduce semnificativ importurile de grâu și zahăr din Ucraina

Uniunea Europeană a introdus noi cote pentru importurile de...
‹ adv ›

Nou regim TVA din 1 august 2025: impact în industria alimentară

Semințele, alte plante și ingrediente utilizate pentru prepararea alimentelor sunt excluse de la cota redusă de TVA de 11%....

ONIV: Acciza pe vin amenință industria românească

Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) consideră că introducerea unei accize pe vinul liniştit în România va aduce venituri modeste...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole