30.4 C
București
vineri, 27 iunie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce putrezește ceapa în pământ. Cum salvăm cultura

De ce putrezește ceapa în pământ. Cum salvăm cultura

Putrezirea cepei pe parcele poate apărea din diferite motive. Uneori, este afectată partea subterană, alteori – frunzele. În fiecare caz, trebuie să începeți prin a determina cauza exactă. După identificarea acesteia, puteți trece la salvarea culturii.

De ce putrezește ceapa în pământ – principalele cauze

  • Calitatea slabă a materialului semincer
  • Alegerea locului nepotrivit pentru parcelă
  • Practici agronomice necorespunzătoare
  • Boli ale cepei
  • Insecte dăunătoare.

Să luăm în considerare mai detaliat toate problemele de mai sus și modalitățile de eliminare a acestora.

‹ adv ›

Motivul 1. Material de plantat de proastă calitate

Inspectați materialul săditor cu atenție. Dacă aveți semințe de proastă calitate, nu trebuie să vă așteptați la o recoltă bogată și sănătoasă. Semne ale calității nesatisfăcătoare a bulbilor de ceapă:

  • culoare necaracteristică a frunzelor de protecție pentru soiul ales;
  • miros neplăcut (umed, putred etc.)
  • solzii superiori ai bulbului sunt umezi
  • deteriorări mecanice ale bulbilor.

Cum protejăm cultura:

  • Cumpărați material de plantat numai de la vânzători de încredere și siguri.
  • Nu așteptați până în ultimul moment pentru a cumpăra, deoarece nu veți avea de ales și va trebui să luați ce a mai rămas – iar acesta nu este, de obicei, cel mai bun produs.
  • Dacă cultivați de sine stătător ceapă, uscați bine bulbii după recoltare, înainte de a-i trimite în depozit și, din când în când, în timpul iernii, verificați siguranța lor și îndepărtați materialul de calitate slabă.

Dezinfectați bulbii înainte de plantare. Pentru a face acest lucru, puneți-i timp de 8-10 minute într-o soluție de sulfat de cupru (1 linguriță la 10 litri de apă). După dezinfecție, clătiți bulbii sub jet de apă și uscați-i.

Atunci când alegeți o parcelă, este important să luați în considerare preferințele culturii care va crește acolo.

‹ adv ›

Motivul 2. Alegerea locului nepotrivit pentru plantare

ceapa cultivare

Zona umedă: O parcelă situată într-o zonă joasă unde apa stagnează adesea, precum și pe zonele cu un nivel ridicat al pânzei apei freatice, ceapa se va simți foarte inconfortabil. În condiții de umiditate ridicată, bulbii pot începe să putrezească.

Modalități de soluționare a problemei:

  • Plantați ceapa în zone însorite, bine ventilate.
  • Dacă nu aveți de ales și trebuie să plantați ceapă într-un loc umed, faceți o parcelă înaltă, iar înalțând-o, aveți grijă de drenaj.

Nerespectarea rotației culturilor

Dacă plantați ceapă în același loc în fiecare an, o cantitate mare de microflora patogenă se acumulează în timp în sol. Atunci când e înființată o cultură nouă, acele microrganisme dăunătoare ce trăiesc în sol încep să o deterioreze și pot provoca putrezirea bulbilor.

Lipsa rotației culturilor are, de asemenea, un efect negativ asupra fertilității solului. Ceapa preia aceleași substanțe nutritive din sol în fiecare an.

Prin urmare, în timp, cantitatea lor devine nesemnificativă – și cultura începe să ducă lipsă de elementele de care are nevoie. Acesta este un alt motiv pentru care ceapa putrezește în parcelă.

Cum protejăm cultura:

Respectarea rotației culturilor este o tehnică agronomică necesară în cultivarea oricăror culturi, iar ceapa nu face excepție. Plantați ceapa la locul său inițial nu mai devreme de 3-4 ani.

Ceapa nu trebuie plantată nu numai după culturile din familia Amaryllidaceae (de exemplu, usturoiul, prazul), ci și imediat după unele alte culturi: pătrunjel, napi, păstârnac, ridiche.

Cele mai bune premergătoare pentru ceapă sunt roșiile, cartofii, ardeii, castraveții, dovleceii, sfecla roșie.

Dacă acest lucru nu este posibil, semănați orice îngrășaminte verzi, cu excepția trifoiului: acestea pot face solul mai fertil într-o perioadă scurtă de timp. Cea mai bună alegere sunt leguminoasele.

Motivul 3. Agrotehnică incorectă

Unul dintre principalele motive pentru care ceapa putrezește în parcelă este îngrijirea necorespunzătoare.

Udarea excesivă

udari ceapa

Ceapa nu tolerează bine seceta, mai ales la începutul sezonului de creștere. Cu toate acestea, udarea excesivă este mai periculoasă pentru aceasta. Deosebit de periculoasă este udarea excesivă pe solurile argiloase grele.

Cu umiditate excesivă, când solul nu are timp să se usuce și bulbii sunt în mod constant într-un mediu umed, există premise pentru dezvoltarea bolilor și apariția dăunătorilor. Ca urmare, ceapa începe să putrezească.

O problemă similară apare în verile umede, când plouă constant și solul este constant umed.

Cum protejăm cultura:

Ceapa trebuie udată numai după ce solul s-a uscat. Ceapa are nevoi diferite de umiditate în diferite etape ale sezonului de creștere.

Acestea au nevoie de cea mai multă apă la început, când părțile de deasupra solului sunt în creștere.

Din norme generale, la irigarea cepei țineți cont de faptul că:

  • cel mai bine să afânați solul a doua zi după udare.
  • udarea trebuie să fie regulată și moderată;
  • adâncime de umezire a solului recomandată este de aproximativ 25 cm;
  • udarea e mai bine să se facă dimineața sau seara;
  • sistemul de picurare este cel mai rațional mod de udare;
  • evitați formarea crustei la suprafață.

Citiți mai multe despre Ceapa – sfaturi la udări în grădină și irigare prin picurare.

Excesul de îngrășăminte cu azot

Ceapa, ca majoritatea culturilor de legume, are nevoie de un sol fertil. Cu toate acestea, este mai bine să nu fie hrănită suficient decât să fie hrănită excesiv, mai ales în ceea ce privește îngrășămintele azotate.

La începutul sezonului, când există o creștere activă a masei verzi, ceapa are nevoie de mult azot, iar apoi nevoia de acesta scade.

Atunci când se aplică doze mari din acest element, el nu este utilizat pe deplin, cauzează înmuierea bulbilor și poate duce la putrezire.

Cum evităm problema:

  • Cantitatea de îngrășăminte minerale trebuie strict controlată, administrată în funcție de analiza solului;
  • Este mai bine să aplicați îngrășăminte organice cu un conținut ridicat de azot (gunoi de păsări sau gunoi de grajd descompus) din toamnă. În acest caz, cantitatea lor în sol va ajunge la nivelul optim până în primăvară.

Ruperea cozilor de ceapă

Mulți rup cozile la ceapă pentru consum imediat și nici măcar nu își pot imagina, că această rupere obișnuită a lor, dacă ceapa este cultivată pentru depozitarea pe timp de iarnă, e o idee rea, deoarece acest proces duce la putrezirea bulbului.

O coadă de ceapă ruptă, adică după îndepărtarea vârfului frunzei, se transformă într-un tub deschis, iar ploaia și murdăria cad direct în centrul bulbului. Apa din interior devine un teren perfect de reproducere pentru bacterii. Ca urmare, bulbul începe să putrezească.

Pentru a evita problema, plantați ceapa pe care o creșteți pentru cozi și ceapa pe care o creșteți pentru bulbi pe parcele diferite.

Motivul 4. Boli ale cepei

Ceapa este adesea afectată de diverse boli fungice și bacteriene. Fuzarioza, diverse putregaiuri, mana și alte boli pot cauza putrezirea cepei chiar în parcelă. Cauzele leziunilor pot fi diferite.

Într-un caz, este solul umplut cu spori fungici. În altul – material săditor infectat. Uneori, cauza bolii poate fi condițiile meteorologice – o vară rece și umedă.

Erori în îngrijire (plante dese, udare excesivă, supradozaj de îngrășăminte etc.) pot duce, de asemenea, la astfel de consecințe. În orice caz, trebuie să începeți să combateți boala imediat după apariția primelor simptome.

Cum evităm problema:

  • Dacă se găsesc exemplare bolnave, îndepărtați-le imediat pe acestea și pe plantele care se află în apropiere.
  • Tratați parcela cu un amestec de Zeamă bordeleză pentru a preveni răspândirea infecției.
  • Utilizați produse pe bază de Trichoderma spp., Bacillus spp., Pseudomonas fluorescens și altele pentru a inhiba fuzarioza și alte boli.

Citiți mai multe despre Bolile la ceapă și usturoi – prevenire și combatere.

Motivul 5. Dăunătorii cepei

Uneori rămân nedumeriți producătorii: rotația culturilor a fost respectată, îngrășămintele au fost aplicate într-o cantitate rezonabilă, udarea nu a fost exagerată – și totuși ceapa putrezește în parcelă din anumite motive.

Altă cauză a putrezirii cepei, pe lângă toate cele de mai sus, pot fi insectele dăunătoare.

Cea mai frecventă dintre acestea este musca cepei. Apariția ei duce la îngălbenirea frunzelor și putrezirea bulbilor.

Cum evităm problema:

Cea mai bună opțiune este să preveniți apariția dăunătorilor. Pentru a face acest lucru, nu vă puteți lipsi de măsurile preventive.

Mulciți parcela cu gunoi de grajd sau turbă suprasaturată. Citiți detalii despre Metode de prevenire și combatere a muștei cepei.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

SUA: Termenul limită pentru taxele vamale ar putea fi prelungit

Guvernul american ar putea prelungi termenul limită din 9...
‹ adv ›

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită până la 30 septembrie 2025 

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, până la data de 30 septembrie...

Preşedintele ANSVSA propune optimizarea operaţiunilor de export cu Republica Algeriană

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a propus partenerilor algerieni elaborarea unui draft...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole