Tendința generală arată că, producția globală de cartofi este în scădere, iar prețurile cresc rapid pe fondul schimbărilor climatice și al presiunilor fitosanitare.
Acestea sunt principalele concluzii ale Simpozionului Internațional al Cartofului, organizat în cadrul târgului Macfrut, care a reunit peste 400 de participanți și 35 de experți din principalele țări producătoare. Agrobiznes a fost partener media al evenimentului.
Potrivit coordonatorului evenimentului, Luciano Trentini, la nivel mondial se produc aproximativ 375 de milioane de tone de cartofi. Totuși, Italia nu reușește să-și asigure autosuficiența și importă între 40–50% din necesarul intern, în special din Franța și Germania.
Producție globală de cartofi și provocări actuale
China este lider mondial cu 95 milioane de tone anual, urmată de India (56 milioane) și Ucraina (21 milioane). În Uniunea Europeană, producția totală în 2023 a fost de aproximativ 48,5 milioane de tone, cele mai mari contribuții venind din Germania, Franța, Olanda, Polonia și Belgia.
Conform analizelor prezentate, consumul de produse procesate din cartof este în continuă creștere, însă producția globală a scăzut în ultimii 5 ani, ceea ce a dus la o creștere accentuată a prețurilor la nivel mondial.
Printre cele mai mari probleme semnalate se numără:
- Atacul larvelor Agriotes spp. (viermi sârmă), un dăunător major pentru tuberculi;
- Ralstonia solanacearum (putregaiul brun al cartofulu), o bacterie periculoasă prezentă și în culturile de tomate;
- Cyperus esculentus (ciufa), o buruiană invazivă declarată organism de carantină în Europa.
Inovația – cheia sustenabilității
Un element de noutate prezentat la Macfrut este introducerea unei Organizații Comune de Piață (OCM) pentru cartof în legislația UE – un instrument disponibil în prezent doar în Italia.
Acesta va permite fermierilor să acceseze programe operaționale pentru modernizarea producției, similare cu cele din sectorul fructelor și legumelor.
Printre soiurile noi dezvoltate local se remarcă:
- „Fiorella” – cu o perioadă de repaus de 3 luni, reducând astfel tratamentele post-recoltă;
- „Morisa” – creat prin hibridizare cu soiul francez „Gazelle”, cu o productivitate care poate ajunge la 50 t/ha, mult peste media globală.
Potențial global nevalorificat
Simpozionul a adus în discuție și potențialul cartofului în combaterea foametei la nivel global. Creșterea consumului acestui aliment accesibil și nutritiv poate avea un impact semnificativ în zonele afectate de insecuritate alimentară.