13.5 C
București
luni, 19 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleViticultorii francezi plantează aloe vera în locul viței de vie pentru a...

Viticultorii francezi plantează aloe vera în locul viței de vie pentru a se adapta la secetă

În contextul schimbărilor climatice, Laurent Maynadier, viticultor din Aude, un departament din sudul Franței, a decis să își diversifice culturile prin introducerea de aloe vera, o plantă din mediile aride, transmite AFP.

„Am testat mai multe plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano, salvie, lavandă) și două dintre ele s-au evidențiat: aloe vera și rozmarinul. Însă rozmarinul nu este rentabil. În consecință, ne-am îndreptat spre aloe vera”, explică Laurent Maynadier.

„Aloe vera are nevoie de puțină apă, în comparație cu vița de vie, ceea ce este un avanataj important. Este de asemenea o plantă care necesită mai puține produse fitosanitare”, adaugă Maynadier, care are o exploatație în renumita regiune viticolă Fitou din masivul Corbieres.

Această zonă este lovită de o secetă persistentă de mai mulți ani. Este vorba de o tendință care are legătură cu schimbările climatice și pe care precipitațiile ușor peste medie din luna martie nu au reușit să o modifice în mod substanțial.

‹ adv ›

Biroul de Cercetări Geologice și Miniere (BRGM) a reamintit zilele trecute că „nivelul de apă în sol rămâne unul foarte redus în regiune și va rămâne așa și în lunile următoare. Indiferent de scenariul cu privire la ploi sau temperaturi”.

În acest context, Laurent Maynadier nu este singurul care decide să reducă ponderea ocupată de vița de vie în exploatația sa agricolă sau să își diversifice producția. Iar aloe vera nu este singura plantă introdusă de fermierii francezi.

În conformitate cu un program guvernamental introdus în luna octombrie a anului trecut, peste 5.000 de hectare de vie ar urma să fie defrișate în departamentul Aude, din aproape 27.500 de hectare în toată Franța.

În locul lor sunt plantați arbori de fistic, măslini și chiar arbori de roșcove, deseori în ideea de a coabita cu vița de vie.

‹ adv ›

În ceea ce îl privește pe Laurent Maynadier, acesta a decis să defrișeze jumătate din viile sale: în prezent mai are doar nouă hectare de viță de vie, față de 18 hectare în urmă cu cinci ani.

Cele 3.000 de plante de aloe vera ale sale ocupă în prezent o suprafață de 5.000 de metri pătrați, o jumătate de hectar, o suprafață pe care viticultorul intenționează să o extindă, experimentând și cu alte plante din mediile aride precum arborele de argan.

Bineînțeles, Laurent Maynadier, intenționează să păstreze meseria strămoșilor săi. ‘Nu intenționez să abandonez via. În schimb, vom fi obligați să revizuim modul în care lucrăm’, explică Maynadier, viticultor la a 13-a generație.

Maynadier cultivă aloe vera de trei ani și spune că această plantă îi aduce deja profit, fiind utilizată atât în industria cosmetică cât și în domeniul alimentar.

„Este extrem de interesată din punct de vedere economic. În prezent, mult mai interesantă decât via. Eu sunt viticultor, sunt atașat de această cultură dar știu și să calculez’, precizează viticultorul. 

Vezi aici despre Comerţul agroalimentar al UE a început anul 2025 cu creşterea exporturilor şi a importurilor.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

China interzice importurile de carne de pasăre din Brazilia

Brazilia a confirmat primul caz de gripă aviară la...
‹ adv ›

Fermierii ucraineni au semănat 4,95 milioane ha cu culturi de primăvară

Fermierii ucraineni au semănat 4,95 milioane de hectare cu culturi de primăvară de cereale și leguminoase, ceea ce reprezintă...

Egiptul achiziționează 2,5 milioane de tone de grâu de la fermierii locali

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, a achiziționat în acest sezon 2,5 milioane de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole