Uniunea Europeană revizuieşte propunerile pentru un potenţial acord comercial cu Statele Unite, în condiţiile în care cele două părţi caută să accelereze negocierile, chiar dacă Administraţia Trump continuă să ofere puţine clarificări şi face solicitări pe care negociatorii le consideră nerealiste, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Noua propunere a UE va prezenta mai multe detalii privind metode de reducere a barierelor comerciale, de a impulsiona investiţiile europene în SUA şi achiziţiile de mărfuri americane, inclusiv gaze naturale lichefiate (GNL) şi semiconductori folosiţi în domeniul inteligenţei artificiale (AI), susţin sursele.
În pofida progreselor înregistrate în negocierile directe, reprezentanţii europeni spun că Uniunea Europeană şi Statele Unite vor o accelerare a ritmului negocierilor, după acordurile temporare încheiate de SUA cu Marea Britanie şi China.
Comisarul pentru pentru comerţ şi securitate economică, Maros Sefcovic, a declarat că a vorbit miercuri la telefon cu secretarul american al Comerţului, Howard Lutnick, noi întâlniri fiind planificate între cei doi.
„Am avut o conversaţie telefonică bună, una din multele. Am convenit că trebuie să accelerăm activitatea noastră”, a declarat Sefcovic la o conferinţă de presă la Bruxelles, după întâlnirea miniştrilor Comerţului din UE.
Oficialul spune că cele două părţi ar putea găsi metode pentru a ajunge la relaţii comerciale mai bune în anumite domenii, inclusiv în cazul oţelului şi al tehnologiilor sensibile, cum ar fi cipurile.
Oficialii UE spun că disponibilitatea Administraţiei Trump de a încheia acorduri temporare cu Marea Britanie şi China este un semn pozitiv, deşi au subliniat că sunt pregătiţi să meargă mai departe cu măsuri de retorsiune dacă negocierile cu SUA eşuează.
Recentul acord cu Marea Britanie prevede taxe vamale de bază de 10% şi potenţiale taxe sectoriale, care ar putea să nu fie acceptabile pentru multe state membre UE.
Ministrul suedez al Comerţului Exterior, Benjamin Dousa, a afirmat:
„Dacă acordul dintre SUA şi Marea Britanie este ceea ce vor obţine europenii, atunci Statele Unite se pot aştepta din partea noastră la măsuri de retorsiune. Nu vom fi încântaţi de un acord de acest tip”.
Trump continuă să aibă în public o abordare combativă faţă de UE, spunând săptămâna aceasta că „în multe feluri este mai dezgustătoare decât China”.
Blocul comunitar se pregăteşte să impună o nouă rundă de măsuri de retorsiune dacă discuţiile nu vor duce la o soluţie acceptabilă. SUA au amânat temporar unele taxe vamale impuse UE pentru a permite negocierile.
Michal Baranowski, subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice şi Tehnologiei din Polonia, a declarat că statele membre UE sunt unite în eforturile lor de a se asigura că orice acord cu SUA răspunde cel mai bine interesului lor colectiv.
„Vedem unele elemente de optimism deoarece vedem o tendinţă de de-escaladare din partea părţii americane. Negocierile accelerează”, a explicat oficialul polonez.
În 8 mai, Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE şi SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos şi la eliminarea tarifelor SUA.
Lista supusă consultării se referă la importuri din SUA în valoare de 95 de miliarde euro, care acoperă o gamă largă de produse industriale şi agricole.
Comisia se consultă, de asemenea, cu privire la posibile restricţii asupra anumitor exporturi ale UE de deşeuri de oţel şi produse chimice către SUA, în valoare de 4,4 miliarde euro. Această consultare este menită să abordeze atât tarifele universale ale SUA, cât şi tarifele pentru autoturisme şi piese auto.
În paralel, UE va lansa, de asemenea, un litigiu în cadrul OMC împotriva SUA cu privire la aşa-numitele tarife şi tarife „reciproce” universale pentru autoturisme şi piese auto, prin depunerea oficială a unei cereri de consultări.
Opinia fără echivoc a UE este că aceste tarife încalcă flagrant normele fundamentale ale OMC. Prin urmare, obiectivul UE este de a reafirma faptul că normele convenite la nivel internaţional sunt importante, iar acestea nu pot fi ignorate în mod unilateral de niciun membru al OMC, inclusiv de SUA.
În prezent, 379 de miliarde euro din exporturile UE către SUA (sau 70% din exporturile UE către SUA) fac obiectul unor noi tarife (inclusiv tarife suspendate) de la preluarea mandatului de către noua administraţie a SUA. Deja, tarifele americane cresc costurile pentru afaceri, înăbuşă creşterea economică, alimentează inflaţia şi sporesc incertitudinea economică.
Vezi aici despre Fermierii ucraineni au semănat 4,95 milioane ha cu culturi de primăvară.