18.8 C
București
miercuri, 14 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSuprafața cultivată în Franța în 2025: Rapița se menține, grâul își revine

Suprafața cultivată în Franța în 2025: Rapița se menține, grâul își revine

Ministerul Agriculturii din Franța a redus marți estimarea privind suprafața cultivată cu grâu moale pentru recolta din 2025, dar anticipează totuși o redresare semnificativă a suprafețelor față de anul trecut, când ploile au afectat semănatul.

Raportul ministerului estimează suprafața cultivată cu grâu moale la 4,60 milioane hectare, în scădere față de cele 4,63 milioane hectare estimate în aprilie, dar cu 9,1% mai mare decât anul trecut.

‹ adv ›

Pe lângă creșterea suprafeței cultivate, estimările de randament ale biroului agricol FranceAgriMer arată că starea culturilor de grâu este mai bună decât anul trecut, ceea ce susține așteptările privind o revenire puternică a producției în această vară.

Franța, cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, a avut anul trecut cea mai mică recoltă de grâu din anii ’80 încoace, din cauza ploilor abundente și a lipsei de soare, care au întârziat semănatul și au afectat dezvoltarea plantelor.

Pentru rapiță, principala cultură oleaginoasă a Franței, estimarea ministerului a fost ușor majorată la 1,3 milioane hectare, față de 1,29 milioane luna trecută, deși este totuși cu 2,3% mai mică decât anul trecut, potrivit OilWorld.

Prognoza inițială pentru suprafața cultivată cu floarea-soarelui în 2025 este de 674.000 hectare, în scădere cu 10,7% față de 2024, marcând al treilea an consecutiv de declin.

‹ adv ›

În prima sa estimare pentru suprafața cultivată cu porumb din acest an, ministerul indică un total de 1,48 milioane hectare (inclusiv porumb pentru sămânță), în scădere cu 7,6% față de 2024.

Scăderea suprafeței cultivate cu porumb este atribuită creșterii semnificative a suprafețelor însămânțate cu grâu în toamna trecută.

Ministerul a majorat ușor și estimarea suprafeței cultivate cu sfeclă de zahăr pentru recolta din acest an, la 393.000 hectare, în creștere față de estimarea de luna trecută (391.000 hectare), dar cu 4,6% sub nivelul de anul trecut.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

ANM: Averse torențiale și vânt puternic în jumătate de țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de averse și intensificări ale vântului, valabilă...

Asociația Pomicultorilor Maramureș: Cireșii sunt sever afectați de temperaturile scăzute și de brumă

Cireșii din județul Maramureș au fost sever afectate de temperaturile scăzute, oscilațiile mari de aer cald și aer rece...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole