Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol.
Conform sursei citate, cele două ghiduri sunt: Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, respectiv Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active corporale și necorporale menite să sporească durabilitatea producției de vin” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.
Materialele de informare au caracter de îndrumare a solicitanților în vederea pregătirii, derulării și implementării programelor de investiții, conform condițiilor de eligibilitate, a cerințelor de bază ale UE și a altor cerințe specifice, precizează sursa citată.
„Solicitanții trebuie să depună documentele conform instrucțiunilor de utilizare a modulelor on-line, care vor fi publicate pe site-ul APIA precum și în format letric, cu mențiunea că verificarea de bază se va face pe documentele depuse on-line”, se mai spune în document.
Cererile se depun la sediul centrului județean APIA, respectiv al APIA municipiul București, pe raza căruia este implementat programul, în sesiunea de depunere prestabilită, conform anunțului de lansare publicat pe pagina web a APIA.
Potrivit APIA, valoarea maximă a asistenței financiare acordate în cadrul Intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” este de 1,5 milioane de euro/program în cazul proiectelor de achiziții complexe și de 400.000 euro/program în cazul proiectelor de achiziții simple.
Totodată, valoarea maximă a sprijinului public acordat în cadrul Intervenției IS-V-07 „Investiții în active corporale și necorporale menite să sporească durabilitatea producției de vin” este de 650.000 euro/program în cazul proiectelor de achiziții complexe și de 250.000 euro/program în cazul proiectelor de achiziții simple.
„Sesiunile de depunere aferente programelor de investiții IS-V-02 și IS-V-07 se închid în cazul în care valoarea cererilor de finanțare atinge pragul de 120% din limitele bugetare stabilite în nota de lansare. Efectuarea plăților de către APIA se realizează cu respectarea graficului de execuție a acțiunilor aprobat și a rezervărilor financiare, fără a depăși data de 15 octombrie 2027 inclusiv”, se mai precizează în document.
Vezi aici despre Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport.