12.4 C
București
vineri, 11 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRusia: Scădere drastică a exporturilor de uleiuri vegetale. Criză pentru uleiul de...

Rusia: Scădere drastică a exporturilor de uleiuri vegetale. Criză pentru uleiul de floarea-soarelui

În primul trimestru al anului 2025, Rusia și-a redus semnificativ exporturile de uleiuri vegetale cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cel mai puternic afectat a fost uleiul de floarea-soarelui, ale cărui exporturi au scăzut cu 38%, ajungând la 909 mii tone.

‹ adv ›

Principalele cauze sunt creșterea costurilor materiilor prime, taxele mari la export și aprecierea rublei, factori care au făcut ca exportul acestui produs să devină nerentabil.

În schimb, exporturile de ulei de rapiță au crescut cu 29%, datorită cererii ridicate din China, care a impus tarife de 100% asupra produselor canadiene.

Volumul total al exporturilor de uleiuri vegetale din Rusia în perioada ianuarie–martie 2025 s-a ridicat la 1,46 milioane tone, ceea ce reprezintă o scădere de 27% față de anul precedent, conform datelor agenției de consultanță OleoScope.

Pe lângă uleiul de floarea-soarelui, și exporturile de ulei de soia au scăzut cu 27%, ajungând la 154 mii tone.

‹ adv ›

Pe luni, scăderea exporturilor de ulei de floarea-soarelui a fost de:

  • -7% în ianuarie,
  • -55% în februarie,
  • -47% în martie.

Această tendință negativă contrastează cu creșterea înregistrată în toamna anului trecut, când, în perioada septembrie–decembrie 2024, exporturile de ulei au crescut cu 20% față de aceeași perioadă din 2023.

Declinul este atribuit mai multor factori, inclusiv unei reduceri cu 20% a volumului de procesare și profitabilității negative.

Potrivit lui Mikhail Maltsev, director executiv al Uniunii Uleiurilor și Grăsimilor din Rusia, în februarie, profitabilitatea exporturilor de ulei de floarea-soarelui a fost de -23%, în condițiile în care, în mod normal, se situează între 5–7%.

Prețul de achiziție al semințelor de floarea-soarelui a crescut cu 66%, ajungând la 39.900 ruble/tonă la începutul lunii aprilie, o evoluție care a depășit ritmul de creștere al prețurilor la export, care au atins 1.160 USD/tonă (+48,2% față de anul precedent).

Taxele mari la export, care au crescut din cauza discrepanței dintre prețurile interne și cele externe, au pus o presiune suplimentară pe exportatori.

Experții avertizează că situația actuală obligă companiile să reducă producția, ceea ce ar putea duce la o nouă scădere a exporturilor.

În timp ce uleiul de rapiță rămâne o excepție, susținut de cererea externă, perspectivele generale pentru piața uleiurilor vegetale din Rusia sunt sumbre.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional

România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii...
‹ adv ›

Prioritățile ADAMA pentru fermele din România

ADAMA Agricultural Solutions România, parte din Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță rezultatele financiare...

AFIR a plătit fermierilor peste 100 de milioane euro pentru mediu, climă şi bunăstarea animalelor

O nouă tranșă de plăți efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în valoare de peste 100 de milioane...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole