Euronext vizează consolidarea volumelor record de anul trecut pentru contractele futures pe principalele culturi, atrăgând mai mulți participanți din afara Europei, precum importatorii de grâu din Orientul Mijlociu, a declarat pentru Reuters șefa diviziei de mărfuri a bursei.
Camille Beudin, responsabilă de mărfuri și șefa serviciilor diversificate din cadrul Euronext:
Grupul își concentrează extinderea pe piețele consacrate de grâu, rapiță și porumb, nefiind grăbit să lanseze produse noi, inclusiv în zona exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre.
Activitatea de tranzacționare cu mărfuri a Euronext este dominată de contractele futures pe grâu (BL2c1), care reprezintă un etalon de preț pentru piața europeană și generează aproape 80% din volumul total de tranzacții agricole de pe bursă.
Asemenea piețelor de rapiță și porumb, mai mici dar în creștere, Euronext consideră că futures-urile pe grâu conectează o piață fizică semnificativă cu investitorii financiari.
„Astăzi, contractul pe grâu panificabil nu mai este un contract pur francez, ci un contract cu ambiție și aplicabilitate globală, devenind o adevărată referință de preț la nivel internațional”, a declarat Beudin.
Pentru a stimula participarea din afara Europei, bursa își îndreaptă atenția către regiuni precum Orientul Mijlociu — o zonă majoră de import de grâu —, dar și către America de Nord și de Sud, a adăugat aceasta, menționând totodată că Euronext dorește să extindă utilizarea opțiunilor în raport cu contractele sale futures.
Euronext a înregistrat anul trecut volume record pentru contractele sale pe grâu, rapiță și porumb. După o creștere de 30% în 2024, volumele de grâu au urcat cu 15% în primul trimestru, atingând un nou record pentru această perioadă.
Participarea a fost impulsionată și de reducerea comisioanelor, odată cu preluarea de către Euronext a serviciilor de compensare pentru propriile contracte futures pe mărfuri, a explicat Beudin.
Totuși, Euronext este mai prudentă decât în trecut în ceea ce privește lansarea de noi produse agricole.
Pentru regiunea Mării Negre, bursa nu a luat încă o decizie privind eventualele servicii, temându-se că ar putea dilua activitatea contractelor deja existente, a adăugat Beudin.
Livrarea fizică pentru porumb în România, analizată anterior de Euronext, ar putea genera confuzii, având în vedere că actualul contract este bazat pe calitatea franceză, a mai spus aceasta, adăugând că mulți operatori din regiunea Mării Negre folosesc deja contractele Euronext prin intermediul primelor fizice.
Concurentul american CME Group a dezvoltat deja derivate pentru cerealele din regiunea Mării Negre și urmează să lanseze în aprilie un contract futures pentru uleiul de rapiță din UE.
Euronext nu consideră necesară reintroducerea contractelor pe ulei și șrot de rapiță, eliminate anterior din cauza lipsei de lichiditate, și nici lansarea unui produs pe zahăr, având în vedere existența unor contracte futures bine stabilite pe alte burse, a spus Beudin.
În schimb, bursa vede perspective mai bune pentru contractele futures pe somon, lansate anul trecut și care deja înregistrează un interes deschis semnificativ, Beudin menționând că acestea beneficiază de o piață bine dezvoltată în Norvegia.
Vezi și Egipt: Estimări privind importurile de grâu și porumb.