Energia fotovoltaică a doborât un nou record în producţia de electricitate a Europei în luna martie, pentru a treia lună la rând, când a fost responsabilă pentru mai mult de 10% din mixul de electricitate al Europei, arată datele publicate marţi de Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european.
Creşterea producţiei de energie fotovoltaică, combinată cu îmbunătăţirea producţiei centralelor nucleare şi vremea blândă, a dus la scăderea preţurilor la energie electrică până la 90 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), de la un nivel de 126 euro pentru un MWh în februarie şi 112 euro pentru un MWh în ianuarie.
Potrivit datelor Eurelectric, energia fotovoltaică a contribuit la diminuarea preţurilor la electricitate în Europa graţie zilelor însorite şi creşterii capacităţilor, în condiţiile în care capacităţi de 65 de GW au fost adăugate numai în 2024.
În consecinţă, ponderea regenerabilelor în mixul de producţie a fost cu 15% mai mare în martie comparativ cu februarie.
Energia nucleară a contribuit şi ea la reducerea preţurilor prin creşterea ponderii sale în mixul de producţie de la 24% în luna martie 2024, până la 26% în 2025, după ce mai multe centrale nucleare din Franţa au fost repornite.
În pofida acestor progrese, preţurile medii la electricitate pentru ziua următoare au rămas cu 51% mai mari în primul trimestru din 2025, decât în primul trimestru din 2024.
Această creştere se datorează în principal preţurilor mai mari la gaze, care au crescut cu 33% în ritm anual.
Secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby declară că:
„Europa rămâne mult prea vulnerabilă la fluctuaţiile de preţuri ale combustibililor fosili, în special în perioadele în care cererea de electricitate este la un nivel ridicat. Pentru a contracara asta, trebuie să urgentăm introducerea de tehnologii de stocare şi să stimulăm şi mai mult acordurile de achiziţionare de electricitate pe termen lung”.
Flexibilitatea este crucială şi atunci când vine vorba de echilibrarea preţurilor negative, care sunt din ce în ce mai frecvente.
Pe măsură ce producţia de energia fotovoltaică a crescut în luna martie, preţurile negative au revenit, în special în ţările scandinave şi cele din Europa Occidentală. De exemplu, în Suedia, preţuri negative au fost înregistrate de 88 de ori, iar în Polonia de 55 de ori.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu.
Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 627 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.
Vezi aici despre Matei Titianu: „Nu vreau să fiu cel mai performant, ci cel mai adaptabil” – lecția tânărului fermier din Brăila.