8.8 C
București
sâmbătă, 17 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProgramul de susținere a culturii de usturoi din Buzău a plasat județul...

Programul de susținere a culturii de usturoi din Buzău a plasat județul pe locul I național

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național.

Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior au fost aprobate scheme, granturi și ajutoare de minimis în valoare de circa 36 milioane euro, programul de susținere a producției de legume în spații protejate fiind unul dintre cele mai accesate de către agricultori.

„Un program destul de bine apreciat la nivel de județ este cel de susținere a producției de legume în spații protejate, în perioada de extrasezon toamnă-iarnă 2023-2024, ciclul II.

Valoarea este 1000 euro/1000mp/beneficiar și s-a acordat pentru tomate, ardei gras, castraveți, spanac, fasole păstăi, salată, ceapă verde. Programul a beneficiat de o alocare de 4.048.282 lei, fiind 818 beneficiari”, informează directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

‹ adv ›

Totodată, pentru compensarea parțială a pierderilor fermierilor cauzate de criza din Ucraina, a fost introdusă schema de ajutor de stat sub formă de grant pentru compensarea parțială la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi.

Ajutorul de stat s-a acordat în două etape, la înființarea culturii fiind acordată suma de 1.500 euro și aceeași valoare la valorificarea culturii.

„La usturoi pe ciclul I, 359 beneficiari cu o sumă de 8.254.731,31 lei și pe Ciclul II, 364 beneficiari cu 8.322.663,81 lei. Țin să remarc faptul că județul Buzău este campion la cultivarea usturoiului”, arată sursa citată.

Totodată, cu toate că județul Buzău nu este cunoscut pentru cultura de cartof, în anul precedent au existat persoane care au beneficiat de ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținerea producției de cartof de consum.

Pentru a beneficia de sumele de bani, aplicanții au trebuit să facă dovada unei suprafețe de minim 0.30 hectare cultivată și o producție minimă 15 tone/ha, din care cel puțin 6 tone/ha comercializate. Au fost înregistrați 12 beneficiari și o sumă plătită de aproximativ 87.500 lei.

‹ adv ›

Vezi aici despre APIA anunță continuarea campaniei de depunere a cererilor de plată pentru 2025.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fermierii ucraineni au semănat 4,95 milioane ha cu culturi de primăvară

Fermierii ucraineni au semănat 4,95 milioane de hectare cu...
‹ adv ›

Egiptul achiziționează 2,5 milioane de tone de grâu de la fermierii locali

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, a achiziționat în acest sezon 2,5 milioane de...

Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut cu 2,2% în trimestrul patru din 2024

Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole