Legislaţia privind poluarea cu nitraţi proveniţi din agricultură este mai uşor de aplicat, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului, care au transmis că Hotărârea de Guvern nr. 964/2000, prin care Directiva „Nitraţi” a Comisiei Europene este transpusă în legislaţia internă din România, a suferit modificări substanţiale.
Acestea au intrat în vigoare din data de 4 iunie 2021, odată cu publicarea HG 587/2021 în Monitorul Oficial.
Totodată, Codul de bune practici agricole a devenit un document consultativ pentru fermieri.
Reprezentanţii MMAP atrag atenţia că aplicarea de agricultori în mod voluntar nu se referă şi la acele măsuri care sunt cuprinse şi în Programul de acţiune, acestea din urmă fiind obligatorii.
Obiectivele Planului de acţiune, conform textului legal, sunt două şi anume reducerea poluării apelor provocate sau induse de nitraţii proveniţi din surse agricole şi prevenirea oricărei noi poluări de acest tip.
Planul de acţiune stabileşte, între altele, prevederile care trebuie incluse în Programul de acţiune şi în Codul de bune practici agricole, printre care perioadele de interdicţie a aplicării îngrăşămintelor, condiţii de aplicare a îngrăşămintelor pe diverse terenuri, capacitatea şi construcţia spaţiilor de stocare a îngrăşămintelor de origine animală, tehnologiile şi procedurile de aplicare a îngrăşămintelor de origine animală pe terenuri şi altele.
O altă prevedere din Planul de acţiune arată că, pe lângă întocmirea Codului de bune practici agricole, Comisia pentru aplicarea Planului de acţiune poate elabora şi un program care prevede instruirea şi informarea fermierilor în vederea promovării punerii în aplicare a Codului de bune practici agricole, dacă acest lucru este considerat necesar.
Sursa foto: blog.aquacarpatica.com