10.7 C
București
vineri, 14 februarie, 2025

-

HomepageAdvProducția de rapiță a scăzut cu 28% comparativ cu 2023. Tratamente și...

Producția de rapiță a scăzut cu 28% comparativ cu 2023. Tratamente și soluții Bayer

Evenimentele Bayer Expert Forum au reunit sute de fermieri pentru a aduce în prim-plan provocările și soluțiile pentru protecția culturilor, îmbunătățirea performanței și adaptarea la provocările climatice.

Unul dintre subiectele importante abordate în cadrul evenimentelor organizate în diferite zone ale României au ținut de optimizarea producției pentru cultura de rapiță.

În ciuda rentabilității ce a făcut tot mai mulți fermieri să o cultive, studiile de piață arată că aceștia au înregistrat în 2024 pierderi de aproape 30% comparativ cu 2023.

Factorii principali ai acestor pierderi au fost seceta la înființarea culturilor, atacul bolilor și dăunătorilor, dar și volatilitatea prețurilor. Iar pentru aspectele care pot fi gestionate, Bayer vine cu soluții.

Despina Leveanu – Grower Marketing Industrial Crops Bayer:

bayer expert forum

„Am avut în 2024 pierderi importante de suprafețe, ca urmare a secetei. Apoi, cultura a fost afectată de atacul bolilor și dăunătorilor. Datele colectate au arătat că Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb) poate reduce recolta cu până la 500 kg/ha, iar dăunătorii precum Ceutorhynchus spp. compromit planta din interior, făcând-o vulnerabilă la cădere. Aceste probleme impun o strategie clară de prevenție, iar Bayer vine cu aceasta.”

Ținând cont de pagubele importante produse de Sclerotinia, rolul tratamentelor preventive nu trebuie subestimat.

„Odată ce au apărut simptomele, este prea târziu să mai facem ceva. Aplicarea fungicidelor la căderea timpurie a petalelor conferă un control bun al acestei boli. Astfel, în perioada de înflorit, pentru combaterea Sclerotiniei, recomandăm aplicarea produsului Propulse 250 SE.”

La desprimăvărare sunt necesare tratamente pentru a combate bolile instalate încă din toamnă, cum ar fi Phoma lingam (putregaiul negru).

„Am observat la unele culturi simptome apărute încă din toamnă. Soluția noastră este produsul Tilmor®, ce asigură controlul tuturor bolilor importante din cultura rapiței. Pe lângă rolul fungicid, mai are și efect de regulator de creștere și cicatrizează rănile la nivelul tulpinii.”

bayer romania

Controlul Ceutorhynchus spp. – monitorizarea obligatorie pentru a nu rata momentul tratamentelor

Despina Leveanu a specificat că, de obicei, daunele produse de Ceutorhynchus spp. sunt observate prea târziu, când fermierii nu mai putem interveni cu tratamente eficiente.

„Ponta este depusă în interiorul tulpinilor, iar larvele se dezvoltă la aproximativ trei săptămâni și atunci, în momentul în care larvele se hrănesc cu interiorul tulpinii, nu mai putem interveni cu tratamente. Tulpina devine seacă, iar plantele cad și înregistrăm pierderi de producție.”

Astfel, monitorizarea pentru a nu rata momentul optim de realizare a tratamentelor e unul dintre aspectele cheie ce nu trebuie neglijate.

„În primul rând, recomandăm monitorizarea gărgăriței tulpinilor cu ajutorul capcanelor lipicioase. Ceutorhynchus își face apariția în ferestrele iernii, astfel trebuie de intervenit cu tratamente în această perioadă.”

daunatori rapita combatere

Dacă pe capcanele lipicioase s-au capturat între 10-20 adulți timp de 3 zile consecutiv, este momentul să interveniți.

Pentru combaterea Ceutorhynchus Bayer recomandă două tratamente:

  • I – Decis Expert 100 EC (75ml/ha), care acționează prin contact și ingestie, asigură combaterea masculilor;
  • II – La 10 zile după aplicarea primului tratament revenim cu Sivanto Energy (0,75 l/ha) pentru a combate femelele, iar planta să aibă o perioadă mai îndelungată de protecție datorită faptului că produsul este sistemic.

În cazul în care avem dăunători ulterior, în perioada înfloririi, poate fi aplicat produsul ROSLIX 200 SL (e obligatorie anunțarea apicultorilor din zonă la planificarea tratamentelor).

În acest an, Bayer urmează să lanseze o capcană digitală pentru monitorizarea dăunătorului.

„Fermierii nu vor mai trebui să meargă în câmp, ci vor primi alertă pe telefon. Capcana deja a fost lansată în țări ca Germania, Franța, iar acum a venit și rândul României”, a conchis Despina Leveanu.

Revenim curând cu noutățile și recomandările disponibile pentru alte culturi. Între timp, pentru mai multe detalii despre produse, ia legătura cu reprezentantul Bayer din zona ta.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ADAMA angajează Specialist în Omologări pentru România și Moldova

ADAMA anunță concurs de angajare pentru funcția de Specialist în...

Hidrogelul – agentul hidratant esențial în pregătirea plantațiilor de pomi și la împăduriri

Hidrogelurile sunt materiale hidratante superioare, cu o capacitate remarcabilă de a reține cantități mari de apă și nutrienți. Proprietățile deosebite...

Portul Constanța se extinde cu 7,7 milioane metri pătrați de zonă liberă

Portul Constanța: La propunerea Ministerului Transporturilor, Guvernul a aprobat astăzi o decizie prin care se dorește stimularea investițiilor, impulsionarea...

ADAMA lansează tehnologia ASORBITAL® și cinci produse inovative

ADAMA România a organizat pe 6 februarie evenimentul ADAMA INNOVATION DAY adresat partenerilor din întreaga țară, distribuitori, fermieri, integratori,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole