Fermierii care dețin viță-de-vie și-au extins culturile începând din toamna anului trecut și intenționează în această primăvară să achiziționeze noi terenuri, a declarat, miercuri, vicepreședintele Asociației Fermierilor Maramureș, Florian Vlad.
Florian Vlad:
„Anual, dar într-un ritm mai lent, fermierii au achiziționat terenuri pentru extinderea culturii viței de vie. Terenurile nu sunt cele mai potrivite în aceasta zonă a țării pentru vie, dar, încercăm să menținem asemenea culturi.
Anul acesta, aproape 50 de hectare de teren au fost preluate și pregătite, iar unii fermieri au plantat butașii de vie, încă din toamnă, iar o parte vor trece la plantat imediat cum timpul se mai încălzește și solul poate fi lucrat.
În ultima săptămână, temperatura la nivelul solului a fost mereu sub zero grade Celsius, pământul înghețat, încât nu s-a putut lucra. Important e că de la un an la altul, fermierii ambițioși încearcă să crească suprafețele cultivate cu viță de vie, că există interes și dorință de a menține această cultură în locurile care se pretează și corespund din punct de vedere al solului”.
Potrivit acestuia, cultura viței-de-vie în județul Maramureș este specifică zonelor colinare și dealuri cu expunere la soare.
Florian Vlad:
„Maramureșul deține puține zone potrivite pentru cultura viței de vie, iar majoritatea fermierilor optează pentru terenurile de deal, cele colinare cu un sol adecvat și cu mare expunere la soare și cât mai puține obstacole naturale.
Dealurile din vecinătatea localităților Băița, Cicârlău, Bușag, Seini, Tăuții Măgherăuș, dar și unele zone de șes cu pantă ușoară sunt cele mai căutate, dar și locurile unde de zeci de ani există culturi.
Vița de vie nu e chiar foarte pretențioasă, dar solul brun acid sau cel vulcanic, constituie un mare avanataj pentru cei care doresc culturi de suprafață întinsă. Persoanele care doresc să planteze vie în orice loc o fac cel mai des pentru consum propriu, pentru casa și dețin mici plantații, dar și acelea dacă sunt bine întreținute pot oferi recolte bogate”, a mai precizat Florian Vlad.
Conform sursei citate, struguri de diverse soiuri sunt folosiți pentru prepararea vinului sau consum. O parte din producție este valorificată pe piața liberă sau prin târgurile fermierilor și producătorilor asociați.
Florian Vlad:
„Fiind vorba de producții mici de vin, vânzările se pot face doar prin târgurile producătorilor asociați sau pe piața liberă. În nord-vestul țării, există deja podgorii de câteva zeci sau sute de hectare, iar producția este valorificată în nume propriu prin rețele de magazine sau direct de la producător. Maramureșul, încă nu are asemenea producători de anvergură, dar în timp pot apărea”.
Până la începutul anilor ’90, în județul Maramureș existau aproape 1.000 de hectare cultivate cu viță-de-vie, însă, în timp, aceste suprafețe s-au diminuat, iar unele culturi au fost abandonate sau terenurile plantate cu alte soiuri.
Vezi aici despre Sesiune de finanțare pentru energie regenerabilă prelungită până pe 31 martie 2025.