Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Dimitris Marinoglou îşi ară terenul din nordul Greciei în timp ce se aşteaptă la ce este mai rău: că apa furnizată de ţara vecină Bulgaria, şi care a menţinut culturile familiei sale în viaţă timp de mai multe decenii, va seca la vară, transmite Reuters.
Începând din 1964, apa din munţii Bulgariei a curs liber de-a lungul râului Arda în 20.000 de hectare din câmpia Evros din Grecia, conform unui acord bilateral privind despăgubirile pentru cel de-al doilea război mondial.
Însă, acest acord a expirat în luna iulie 2024 şi nu este clar dacă va fi reînnoit pentru că Bulgaria îşi evaluează propriile sale nevoi de apă. Situaţia scoate la lumină cât de vitale au devenit resursele de apă în sudul Europei, unde schimbările climatice au făcut verile mai toride şi ploile mai puţine.
În cursul acestei săptămâni, mai mulţi fermieri au blocat oraşul Kastanies din nordul Greciei, acuzând Guvernul că nu a acţionat suficient de rapid pentru a ajunge la un acord înainte de venirea verii.
Oficialii greci din ministerele Energiei şi Mediului susţin că instabilitatea politică din Bulgaria, care s-a tradus prin mai multe guverne interimare, a dus la tărăgănarea discuţiilor.
Întrebat care sunt perspectivele pentru un nou acord, Ministerul bulgar al Agriculturii a precizat într-un comunicat că este esenţial ca Bulgaria să îşi acopere în primul rând propriile sale nevoi de apă şi abia după aceea nevoile ţărilor vecine.
Conform acordului precedent, Bulgaria elibera în fiecare an 186 de milioane de metri cubi de apă de la barajele hidroelectrice către regiunea Evros din Grecia. Apa era livrată începând din mai şi până în septembrie, când culturile agricole au cel mai mult nevoie de apă.
Chiar dacă precedentul acord a expirat în luna iulie 2024, companiile naţionale de electricitate din Grecia şi Bulgaria au semnat un acord pe ultima sută de metri pentru continuarea livrărilor până în luna septembrie, însă termenii acestui acord nu au fost dezvăluiţi.
Grecia speră să demareze o nouă rundă de negocieri luna următoare, acum că un nou guvern a fost format la Sofia, dar nu este clar dacă se va ajunge la un acord până la data de 1 mai 2025.
Cu prilejul blocadei de la Kastanies, fermierii greci au venit cu peste 100 de tractoare pentru a-şi exprima nemulţumirile. Incertitudinea cu privire la acordul cu Bulgaria pe tema apei este în fruntea unei liste de nemulţumiri, care include preţurile mari la energie şi costurile mari de producţie.
Află aici și despre Prognoze reduse pentru exportul de grâu din Rusia.