Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a transmis luni că, în viziunea sa, sectorul petrolier mondial are nevoie de investiţii de 17.400 miliarde dolari până în 2050, ceea ce înseamnă o medie de circa 650 miliarde dolari anual, relatează agenţia EFE.
În text, Al-Ghais insistă pe cunoscuta poziţie a „petrostatelor”, apărată cu vehemenţă la ultimele conferinţe legate de climă, conform căreia petrolul şi gazele vor continua să aibă o importanţă vitală pentru garantarea securităţii energetice a Planetei, şi sursele alternative vor trebui să se adauge celor deja existente şi nu să le înlocuiască.
Această teză contrastează cu previziunile conform cărora cererea mondială de hidrocarburi va ajunge la finele acestui deceniu la un vârf, înainte de a începe faza de declin definitiv, după cum estimează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care apără interesele energetice ale principalelor ţări industrializate.
OPEC a fost înfiinţată în 1960 de Venezuela, Arabia Saudită, Iran, Irak şi Kuwait cu scopul de a-şi coordona politicile pentru a-şi apăra nivelul veniturilor încasate din exportul de petrol.
În prezent, organizaţia are 12 membri care, împreună cu alte zece ţări producătoare de petrol aliate, printre care Rusia, Mexic şi Kazahstan, se reunesc în mod regulat pentru a stabili nivelul ofertei de petrol şi a influenţa în acest fel preţurile.
După ce au retras din piaţă 5,86 milioane barili de petrol pe zi, începând de la finele lui 2022, alianţa OPEC+ pompează în prezent circa 40 milioane barili pe zi, adică în jur de 39% din oferta mondială de petrol. Citește mai multe știri agricole accesând acest link.