Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Pagubele înregistrate din tăieri ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva au totalizat 7,3 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului 2024, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Romsilva.
În pădurile administrate pentru alţi proprietari în baza contractelor, Romsilva a efectuat 20.952 de controale în perioada menţionată, identificând un volum de 8.807 mc de masă lemnoasă tăiată ilegal, cu un prejudiciu de 4,3 milioane lei, în scădere cu aproape 5,8% faţă de anul trecut.
Din acest total, 2.105 mc au fost imputaţi personalului silvic.
În ceea ce priveşte controlul circulaţiei materialului lemnos, în perioada menţionată s-au desfăşurat 60.935 acţiuni, 9.310 fiind în colaborare cu Poliţia Română.
În urma acestor verificări, a rezultat confiscarea a 10.836 mc de material lemnos şi aplicarea de amenzi de peste 2,6 milioane lei.
Romsilva semnalează, totodată, trei cazuri de agresiune împotriva personalului silvic implicat în activităţi de pază.
În total, până la finele lunii septembrie au fost întocmite 2.919 procese-verbale pentru infracţiuni silvice, dintre care 34 au fost deja soluţionate.
Pentru a asigura legalitatea în exploatarea forestieră şi prevenirea infracţiunilor silvice, personalul de specialitate din cadrul regiei a efectuat şi 126 controale la instalaţiile de debitare şi depozite, 114 fiind realizate cu sprijinul Poliţiei Române.
Acţiunile au condus la confiscarea a 1.565 mc material lemnos şi aplicarea de amenzi în valoare de 452.000 lei.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va continua să întreprindă acţiuni ferme pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor silvice, în colaborare cu Poliţia, Jandarmeria şi alte instituţii abilitate, asigurând paza şi protecţia fondului forestier şi personalului silvic.
Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, însemnând 48% din pădurile ţării şi asigură servicii silvice, în baza contractelor, pentru circa un milion hectare de păduri deţinute de alţi proprietari.
Toate pădurile în proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale.
Vezi și China extinde lista culturilor modificate genetic permise.