Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Termenele de implementare pentru măsura care vizează mecanismul de licenţiere prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă pentru unele produse din Ucraina şi măsurile cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare se vor prelungi, a anunţat, miercuri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul şedinţei de Guvern.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile (MADR), în ceea ce priveşte OUG 84/2023 pentru unele produse din Ucraina, termenul de aplicare se va prelungi după data de 31 decembrie 2024, până la 31 iulie 2025 inclusiv, pentru menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate în sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români.
Referitor la OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 30 iunie 2023, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 10/2024, articolul 8 se modifică, astfel încât noul termen de aplicare a acestui act normativ va fi 30 iunie 2025.
Limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuţia şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei.
Totodată, în perioada de aplicare a măsurii cu caracter temporar prevăzute de OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, aprobată prin Legea nr. 10/2024, indicii preţurilor de consum au scăzut, susţine MADR.