4.1 C
București
sâmbătă, 14 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCantitatea de apă în sol, în cultura grâului de toamnă, în limite...

Cantitatea de apă în sol, în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare în următoarea săptămână, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării, iar deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) vor mai fi local în sudul şi estul Olteniei, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 14 – 20 decembrie 2024.

Ca urmare, la culturile de toamnă se vor menţine ritmuri mai lente de vegetaţie în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în depresiuni se va înregistra în continuare stadiul de repaus biologic.

„Culturile înfiinţate în perioada optimă vor prezenta o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţire (20-100%), plantele fiind sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (8-13 frunze), la nivelul întregii ţări. La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor”, arată ANM.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări etc.) se vor putea efectua în condiţii optime, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

‹ adv ›

Specialiştii ANM recomandă:

  • aplicarea îngrăşămintelor minerale cu fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
  • lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole;
  • finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă.

Conform prognozei ANM, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a regiunilor.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 5 grade în primele zile, limite apropiate de normele climatologice şi -3 – 9 grade în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 6 grade la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura maximă a aerului va oscila între -2 şi 12 grade C, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -6 şi 6 grade C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se brumă şi îngheţ la sol.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, se vor menţine condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Intensificări ale vântului în patru judeţe din Moldova

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de ceaţă în zone din judeţele Vâlcea şi Olt

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare nowcasting Cod galben de ceaţă, valabilă în zone din...

AgroMeteo: Culturile de toamnă vor avea ritmuri lente de creștere

AgroMeteo: Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole