9.6 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMercosur și UE - acord de liber schimb cu impact asupra fermierilor...

Mercosur și UE – acord de liber schimb cu impact asupra fermierilor europeni

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Ţările Mercosur şi Uniunea Europeană au finalizat, vineri, negocierile pentru un acord de liber schimb care este criticat de mai multe ţări europene, în frunte cu Franţa, transmite AFP.

„Este începutul unei noi ere, cu un acord de care vor beneficia ambele părţi şi va aduce beneficii semnificative consumatorilor şi companiilor, dacă va fi aprobat”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferinţă de presă comună cu preşedinţii Braziliei, Argentinei, Paraguayului şi Uruguayului, pentru anunţarea acestui acord finalizat după 25 de ani de discuţii.

Ursula von der Leyen a afirmat că „îngrijorările fermierilor noştri” au fost ascultate şi că „acordul include garanţii solide pentru a proteja mijloacele noastre de subzistenţă”.

Însă pentru Franţa, ţara care este în fruntea unui grup de state membre care se opun acestui acord, în numele apărării unui sector agricol care se teme de concurenţa incorectă, „nu este în mod clar sfârşitul poveştii”, a declarat ministrul delegat pentru Comerţ Exterior, Sophie Primas.

„Nu este vorba de semnarea acordului ci de simpla finalizare politică a negocierilor. Acestea nu angajează decât Comisia dar nu şi statele membre”, a afirmat Sophie Primas.

‹ adv ›

Copa-Cogeca, organizaţia care regrupează principalele sindicate agricole din Europa, susţine că acest acord trimite un „mesaj catastrofal milioanelor de fermieri europeni”.

Organizaţia a făcut un apel către „statele membre şi Parlamentul European să se mobilizeze împotriva acestui acord, care va exacerba presiunile economice la care sunt supuse numeroase exploataţii”.

Acest acord, care este discutat încă din 1999, vizează eliminarea majorităţii taxelor vamale între Uniunea Europeană şi ţările latino-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay), în ideea de a crea o vastă piaţă cu peste 700 de milioane de consumatori, adică „cel mai mare parteneriat comercial şi de investiţii văzut vreodată”, a spus Ursula von der Leyen.

Chiar dacă în virtutea tratatelor europene, Comisia este singura care negociază acorduri comerciale în numele celor 27 de state membre, acordul semnat vineri trebuie să fie ratificat prin aprobarea unui număr de cel puţin 15 state membre, reprezentând 65% din populaţia UE, şi ulterior de o majoritate din Parlamentul European.

O minoritate de blocaj poate de asemenea opri orice ratificare. Aceasta este intenţia declarată a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care a afirmat vineri că „acordul comercial este inacceptabil în forma actuală”.

După ce premierul polonez Donald Tusk a afirmat încă de la finele lunii noiembrie că nu va accepta nici el acordul în forma actuală, Italia s-a alăturat şi ea joi refuzului francez.

Acest trio nu este singular, în contextul în care Austria şi Ţările de Jos şi-au exprimat unele reticenţe, iar acestora ar putea să li se alăture Irlanda.

Pentru a bloca acordul, Franţa trebuie să strângă alte trei state care reprezintă 35% din populaţia UE, un prag care poate fi uşor depăşit dacă sprijinul autorităţilor de la Roma şi Varşovia se va confirma în momentul votului.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024

Preţul mediu în UE al produselor agricole a scăzut...
‹ adv ›

Plafonarea preţurilor poliţelor RCA – prelungită până la data de 31 martie 2025

Guvernul a decis, miercuri, prelungirea plafonării preţurilor RCA până la 31 martie 2025, a anunţat purtătorul de cuvânt al...

România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă în 2023

Anul trecut, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 24,5% din consumul final brut de energie la nivelul UE, o...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole