Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la Bursa de Valori București.
Evenimentul a fost organizat de Ziare.com, alături de partenerul principal TradeVille, și a avut loc miercuri, 27 noiembrie, la ONE Tower.
Barna a discutat despre performanța companiei într-un an dificil pentru sectorul agricol și despre viitorul firmelor din agricultură, inclusiv pe tema irigării.
Compania este aproape de a finaliza un proiect de irigare pentru 300 de hectare și are o altă inițiativă depusă pentru o suprafață similară.
Cadrul de reglementare al fondurilor îngreunează accesul pentru micii agricultori
Reprezentanta Grup Șerban a explicat de ce o bună parte din fermieri nu sunt organizați pentru a-și iriga parcelele. Cadrul de reglementare este de așa natură încât îngreunează accesul pentru micii agricultori și le permite mai degrabă marilor companii să ajungă să acceseze fonduri.
Impedimente în asigurarea irigării terenurilor
Directorul economic al firmei a spus că există mai multe condiții premergătoare înainte ca fermierii să poată ajunge să își irige terenurile. Unul dintre aspectele importante este cel financiar, pentru că procesul presupune investiții inițiale care pot fi mari.
Aceste proiecte implică sume importante de bani, care îi pot scoate din joc practic pe micii agricultori, mai ales în contextul unor unor ani care nu au adus câștiguri mari.
Acestor aspecte li se adaugă provocări în ceea ce privește operarea instalațiilor, mai ales că finanțarea tradițională nu este de cele mai multe ori disponibilă.
Istoriadin spatele unei investiții majore
Barna a oferit mai multe detalii despre o investiție majoră a companiei, de peste 300 de milioane de lei, legată de procesarea și depozitarea cartofilor.
Proiect privind o capacitate de depozitare de 15.000 de tone
Pentru a valorifica produsul, compania a decis să apeleze la depozitare, pentru a putea ieși pe piață și în alte perioade ale anului.
Grup Șerban – România produce doar circa 10% din consumul de cartofi
Piața din România arată că există un potențial ridicat de profit pe piața cartofilor, având în vedere consumul pe cap de locuitor care depășește producția națională.
De ce are nevoie agricultura?
În perspectivă, sectorul agricol din România ar putea beneficia de pe urma unei schimbări de obiectiv, de la culturile mari la unele cu valoare adăugată crescută. Ulterior, agriculturii ar trebui să investească în procesare și logistică.
Oana Barna: Trebuie facilitat accesul la fonduri pentru diverse proiecte
O zonă prioritară este cea a finanțărilor, unde statul ar trebui să continue să ofere acces la finanțare, dar fermierii trebuie să găsească și surse private, consideră reprezentanta Grup Șerban.
Un alt aspect esențial pentru perioada următoare este adaptabilitatea în sectorul agricol în fațșa schimbărilor climatice, plecând e la culturi și până la tehnologii.
Grup Șerban – investițiile au prioritate
Ca răspuns la o întrebare despre momentul în care Grup Șerban va începe să plătească dividende, directorul economic al companiei a punctat faptul că proiectele de dezvoltare din această perioadă necesită ca banii să rămână în firmă.