După restricţiile sufocante din timpul pandemiei, chemarea pădurii a devenit irezistibilă, însă în Elveţia noile măsuri destinate protejării biodiversităţii îi nemulţumesc pe culegătorii de ciuperci, informează AFP.
Pandemia „i-a făcut pe oameni pe revină în pădure”, explică Jean-Michel Froidevaux, preşedintele Asociaţiei elveţiene a organismelor oficiale de control a ciupercilor (Vapko), care organizează cursuri de pregătire pentru căutătorii de ciuperci.
Pe fondul interesului crescut, Asociaţia a decis să crească numărul de cursuri.
Jean-Paul Landraud, fost farmacist ieşit la pensie, care participă cu soţia sa la aceste cursuri, spune că interesul în căutarea de ciuperci a explodat.
Însă acest entuziasm a provocat îngrijorări cu privire la efectele asupra biodiversităţii. Ciupercile sunt considerate drept garanţi ai ecosistemului forestier pentru că descompun materia organică moartă şi contribuie la aportul de apă şi nutrienţi ai arborilor.
Rolul lor vital urmează să figureze pe agenda discuţiilor la Conferinţa COP16 ONU cu privire la biodiversitate, care se va desfăşura în Columbia până la 1 noiembrie.
În Elveţia, mai multe cantoane aveau, încă înainte de pandemie, restricţii cu privire la cantitatea de ciuperci şi zilele în care pot fi culese. Însă acum aceste restricţii au fost înăsprite.
Cantonul Vaud, din vestul Elveţiei, a introdus noi restricţii în luna iulie în ideea de a da o pauză naturii.
Cantitatea maximă de ciuperci care poate fi culeasă de o persoană este de două kilograme pe zi, iar culesul este interzis în primele şapte zile ale lunii şi în celelalte zile este permisă numai în intervalul 7:00 dimineaţa şi 8:00 seara.
Însă aceste măsuri au provocat indignare pe reţelele sociale şi unii politicieni au cerut eliminarea lor.
Însă ciupercile nu sunt singurele plante sălbatice care au stimulat apetitul publicului.
Mai multe asociaţii, dar şi staţiunile de schi, şi-au înmulţit cursurile de pregătire având drept subiect culesul plantelor, o tendinţă inspirată de o serie de mari maeştri bucătari precum danezul Rene Redzepi sau francezul Marc Veyrat.
În Elveţia, asociaţia Euro-Toques organizează seminarii dedicate plantelor pentru membrii săi. Preşedintele său, Thierry Brehonnet, head chef la restaurantul Le 1209, a făcut din ierburile sălbatice specialitatea sa şi merge personal să le culeagă între prânz şi cină.
Însă, în opinia reprezentanţilor Pro Natura, cea mai veche organizaţie de protecţie a naturii, afluxul publicului „poate avea consecinţe asupra ecosistemului”, precum călcarea în picioare a vegetaţiei, deranjarea faunei sau supraexploatarea resurselor precum ciupercile.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.