6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană susține că pentru protejarea polenizatorilor trebuie acţionat urgent

Comisia Europeană susține că pentru protejarea polenizatorilor trebuie acţionat urgent

Comisia Europeană a publicat joi un raport privind punerea în aplicare a primei iniţiative a UE privind polenizatorii, pe care Comisia a adoptat-o în 2018 pentru a aborda declinul insectelor polenizatoare sălbatice, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Insectele polenizatoare sunt esenţiale pentru funcţionarea ecosistemelor, pentru securitatea noastră alimentară, pentru medicamente şi pentru bunăstarea noastră.

Cu toate acestea, în Europa, una din zece specii de albine şi de fluturi este pe cale de dispariţie, iar o treime dintre ele sunt în scădere.

‹ adv ›

Analiza publicată joi arată că s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acţiunilor iniţiativei, dar există în continuare provocări legate de abordarea multiplelor cauze principale ale declinului insectelor polenizatoare.

Potrivit raportului, iniţiativa rămâne un instrument de politică folositor, care permite UE, statelor membre şi părţilor interesate să combată declinul polenizatorilor.

Până la sfârşitul anului 2020, peste 30 de acţiuni au fost puse în aplicare în trei domenii prioritare: îmbunătăţirea cunoştinţelor privind declinul polenizatorilor, combaterea cauzelor care duc la declinul polenizatorilor, implicarea publicului şi promovarea cooperării pentru a stopa declinul.

Printre altele, Comisia a lansat parcul polenizatorilor – un instrument digital interactiv menit să sensibilizeze publicul cu privire la declinul periculos al polenizatorilor şi să iniţieze, la nivel global, acţiuni menite să abordeze acest fenomen.

„Agricultura şi securitatea alimentară se bazează în mare măsură pe polenizatori, de aceea trebuie să găsim în continuare soluţii la declinul îngrijorător al acestora. După cum s-a subliniat în raportul de astăzi, trebuie intensificate eforturile în ceea ce priveşte pierderea habitatelor din peisajele agricole şi impactul pesticidelor. Viitoarea politică agricolă comună, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, va contribui în mare măsură la îndeplinirea acestui obiectiv prin introducerea unor ţinte mai ambiţioase în materie de mediu şi climă. De exemplu, pentru a primi fonduri, fermierii vor trebui să consacre unele terenuri agricole biodiversităţii. În plus, în domeniul cercetării şi inovării, una dintre priorităţi este găsirea unor alternative la utilizarea pesticidelor”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

În cadrul iniţiativei UE privind polenizatorii s-a elaborat un sistem la nivelul UE de monitorizare a speciilor polenizatorilor pentru o mai bună înţelegere a stării populaţiilor lor şi a cauzelor declinului acestora. În curând, acest sistem va putea fi utilizat pe teren în întreaga UE. Comisia a instituit un sistem specific de informare cu privire la polenizatori şi a lansat o serie de iniţiative de cercetare adaptate.

Potrivit Executivului comunitar, este necesară o accelerare a eforturilor, în special pentru a aborda pierderea habitatelor pe terenurile agricole şi impactul pesticidelor.

Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, Strategia UE „De la fermă la consumator” şi Planul de acţiune al UE privind reducerea la zero a poluării stabilesc obiective specifice în acest sens, precum: extinderea zonelor protejate şi refacerea ecosistemelor, promovarea agriculturii ecologice, refacerea elementelor de peisaj de o mare diversitate pe terenurile agricole şi reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor şi a altor poluanţi de mediu care dăunează polenizatorilor.

Noua strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice şi obiectivele tot mai ambiţioase în ceea ce priveşte neutralitatea climatică vor contribui la atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra polenizatorilor.

În a doua jumătate a anului 2021, Comisia va lansa activităţi de consultare pentru a colecta opinii, precum şi dovezi mai cuprinzătoare din partea experţilor, a părţilor interesate şi a cetăţenilor în vederea unei posibile îmbunătăţiri a iniţiativei, identificând măsuri suplimentare pentru punerea în aplicare a obiectivelor sale pe termen lung.

Comisia va ţine seama de feedbackul primit şi va lua în considerare posibilitatea revizuirii Iniţiativei UE privind polenizatorii.

Sursa foto pxhere.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane...
‹ adv ›

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole