Fermierii americani strâng două din cele mai mari recolte de porumb şi soia din istorie în cel mai rapid ritm din ultimii ani, ceea ce pune presiune asupra capacităţii lor fizice şi asupra spaţiilor de depozitare, transmite Reuters.
În plus, mulţi fermieri din centrul SUA mai au încă în silozuri cereale din 2023, după ce au refuzat să vândă o recoltă record de porumb din cauza preţurilor scăzute.
Acum, vremea uscată a accelerat recoltatul din acest an, astfel că în unele zone porumbul este stocat în aer liber, în loc de silozuri.
Mai multe săptămâni de vreme călduroasă şi uscată în centrul SUA au accelerat ajungerea la maturitate a plantelor şi a permis combinelor să funcţioneze la foc continuu.
În consecinţă, fermierii au strâns 47% din a doua mare recoltă de porumb din istoria SUA până la data de 13 octombrie, depăşind media multianuală de 39%.
Similar, strânsul unei recolte record de soia era finalizat în proporţie de 67% până la data de 13 octombrie, cel mai rapid ritm de după 2012, când o secetă gravă a limitat producţia.
Jeff O’Connor, care cultivă porumb şi soia în apropiere de Kankakee, Illinois, spune că angajaţii săi au avut doar câteva după-amieze pentru odihnă în ultima lună din cauza ritmului rapid în care se desfăşoară recoltatul.
Pe măsură ce recoltatul la soia boabe se apropie de sfârşit, fermierii încep să strângă porumbul, care în mod normal are un randament de trei ori mai mare decât soia boabe la hectar.
Însă unele silozuri din zona Midwest sunt aproape pline, astfel că au apărut cozi lungi de camioane care aşteaptă să descarce încărcătura.
În localitatea Shell Rock, Iowa, producătorul de etanol POET a decis să depoziteze porumbul în aer liber, spune fermierul Caleb Hamer, care şi-a pus şi recolta lui într-o grămadă care se pare că ar conţine o cantitate de 1,5 milioane busheli de porumb (aproximativ 38.000 de tone).
Recoltatul rapid şi lipsa de spaţii de depozitare îi forţează pe fermieri să se gândească să vândă o parte din recoltă la un preţ mai mic decât costul de producţie.
Cu toate acestea, preţurile futures semnalează că fermierii ar trebui să mai aştepte câteva luni înainte de a vinde, dacă pot să facă asta.
Chris Gibbs, care cultivă porumb şi soia în Ohio, spun că în acest an, pentru prima dată în 48 de ani de activitate, nu a încheiat contracte de vânzare în avans pentru recoltele din toamnă.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.