14.1 C
București
miercuri, 16 octombrie, 2024

-

HomepageAdvProtejarea viilor împotriva schimbărilor climatice și îmbunătățirea calității vinului - soluția Arrigoni

Protejarea viilor împotriva schimbărilor climatice și îmbunătățirea calității vinului – soluția Arrigoni

Agrotextilele Arrigoni, testate cu succes la crama Azienda Agricola G. Milazzo în colaborare cu Consiliul Național de Cercetare al Italiei (CNR) și Universitatea din Palermo, confirmă eficacitatea sistemului patentat de protecție a viilor.

Rezultatele demonstrează o apărare eficientă împotriva schimbărilor climatice, o îmbunătățire a calității strugurilor și o gestionare optimizată a coacerii.

Schimbările climatice și evenimentele meteorologice extreme tot mai frecvente provoacă probleme serioase pentru viticultură, chiar și în zone care au oferit în mod tradițional un microclimat ideal pentru această cultură.

În ultimele trei decenii, temperatura medie în regiunea mediteraneană a crescut cu 1,8 grade Celsius, potrivit OMM, având consecințe asupra producției, calității organoleptice și valorii comerciale pentru cramele afectate.

Coacerea prea rapidă, strugurii cu arsuri și bobițele supracoapte sunt doar câteva dintre efectele schimbărilor climatice care afectează multe regiuni viticole din lume.

Pentru a aborda aceste provocări, cramele caută soluții pentru a controla expunerea la radiațiile UV-B și temperatura în timpul perioadei de creștere.

Bazându-se pe experiența sa în proiectarea și producția de agrotextile pentru agricultură, Arrigoni a cercetat soluții specializate pentru protecția viilor, patentând sistemul inovator Vigne Plus System®, o combinație de plase și accesorii care mărește factorul de umbrire al viței între 23% și 25%, în timp ce crește producția cu până la 30%.

Testele pe teren confirmă eficacitatea sistemului

plasa de umbrire vita de vie

Noi testări de teren efectuate la crama Azienda Agricola G. Milazzo, în parteneriat cu Consiliul Național de Cercetare al Italiei (CNR) și Universitatea din Palermo, confirmă eficacitatea agrotextilelor Arrigoni în controlul temperaturii și nivelurilor de radiații solare în vii.

Oenologul cramei Azienda Agricola G. Milazzo, Giuseppe Notarbartolo, s-a arătat foarte mulțumit de rezultatele obținute cu soluțiile Arrigoni.

„În timpul experimentului, am testat două plase de umbrire: ROBUXTA® albă, o plasă reflectorizantă capabilă să reducă temperatura coronamentului, și SCIROCCO® neagră, o plasă închisă la culoare care acționează ca o barieră împotriva luminii difuze. Concret, plasa neagră poate întârzia recoltarea cu 10-12 zile comparativ cu plasa albă, care însă menține temperaturile coronamentului la niveluri mai scăzute”, a explicat oenologul.

Potrivit lui Giuseppe Notarbartolo, rezultatele inițiale sunt încurajatoare și evidențiază beneficiile plaselor de umbrire nu doar în protejarea strugurilor de arsuri solare, ci și în extinderea potențială a perioadei de coacere.

Acest lucru permite cramei să se asigure că strugurii folosiți atât pentru vinurile spumante, cât și pentru cele albe liniștite ating maturitatea optimă.

„Soluțiile oferite de Arrigoni ne-au deschis noi perspective, nu doar pentru protecția viilor, ci și pentru gestionarea stării butucului, în funcție de obiectivele noastre de vinificație”, a concluzionat Notarbartolo.

Davide Pacifico, cercetător la CNR – Institutul de Bioștiințe și Bioresurse din Palermo:

„Rezultatele inițiale obținute în colaborare cu oenologii de la crama Azienda Agricola G. Milazzo din Licata sunt deosebit de promițătoare pentru utilizarea plaselor ROBUXTA® și SCIROCCO®.”

Au fost observate diferențe în parametrii fiziologici între utilizarea celor două tipuri de plase, neagră și albă, comparativ cu lotul martor fără umbrire.

Concret, plasa protectoare albă, care are o capacitate mai mare de a reflecta lumina solară, asigură o creștere mai mare a umidității relative decât plasa de umbrire neagră. Acest lucru permite o coacere mai lentă și mai gradată decât în cazul plaselor închise la culoare, a confirmat dl Pacifico.

Această diferență s-a reflectat și în rezultatele analizelor chimice efectuate asupra musturilor, care au evidențiat o creștere a acidității – un factor important pentru caracteristicile calitative ale vinului – cu o creștere a conținutului de acid malic și o reducere a celui de acid tartric în cazul umbririi comparativ cu neumbrirea.

Datele și cercetările demonstrează încă o dată beneficiile sistemelor de protecție patentate de Arrigoni și consolidează poziția companiei ca partener de încredere pentru cramele care trebuie să gestioneze provocările actuale din viticultură.

Pentru mai multe detalii accesați arrigoni.it.

Agrobiznes
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Producătorii agricoli vor putea să beneficieze de cofinanţare de la Guvern pentru achiziţia de utilaje agricole

Producătorii agricoli autorizaţi vor putea să beneficieze de fonduri...

APIA demarează Campania de plăți în avans 2024: 35,5 mln de euro pentru 50.137 fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în prima zi de debut a Campaniei de plăți...

Purcari Wineries Group mizează pe venituri de 580-630 mln de lei și o dublare a profitului până în 2027

Purcari Wineries Group planifică să genereze venituri de 580-630 milioane de lei românești în 2027, până la aniversarea a...

DN AGRAR și BSOG Energy semnează un acord de cooperare pentru cel mai mare proiect de producție de biometan din România

DN AGRAR Group (BVB: DN), cea mai mare fermă integrată din România, lider în producția de lapte de vacă,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole