Ultimele două focare de pesta rumegătoarelor mici vor fi închise în următoarele cinci zile, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Întrebat câte ovine au fost sacrificate în România de la apariţia acestei boli şi până în prezent, ministrul a estimat un număr de 280.000 de capete.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la începutul lunii octombrie, România avea şapte focare active de pesta rumegătoarelor mici în judeţul Timiş, după ce au fost stinse şi ultimele focare din judeţul Tulcea.
În data de 19 iulie 2024 a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.
Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11 iulie 2024, urmate de mortalităţi în zilele următoare.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
La 31 decembrie 2023, România avea 11,721 milioane ovine şi caprine, arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.