Universitatea Ondokuz Mayıs (OMU) din Turcia a implementat un sistem inovator de irigare cu rată variabilă, folosind imagini obținute de la drone și sisteme satelitare – o premieră mondială.
Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal, profesor la Facultatea de Agricultură din cadrul OMU, în Departamentul de Structuri Agricole și Irigații, a explicat:
Proiectul, finanțat de programul TÜBİTAK ARDEP-1001, se desfășoară în colaborare cu departamentele de Structuri Agricole și Irigații, Culturile de Câmp din cadrul Facultății de Agricultură, Școala Vocațională din Bafra, precum și cu parteneri din industrie în districtul Ladik, provincia Samsun.
Scopul acestuia este de a optimiza utilizarea apei pe suprafețe agricole mari, prin automatizarea procesului de irigație și aplicarea irigației cu rată variabilă.
Sistemul e conceput să analizeze imagini satelitare și UAV-uri pentru a distribui automat apă în cantități diferite pe suprafețe mari.
Köksal adaugă: „Pe baza acestor imagini, sistemul va distribui automat cantități diferite de apă, ceea ce ne va permite să economisim forța de muncă, costurile inputurilor și apă, crescând în același timp randamentul și profitabilitatea producției.”
Tehnologia pe care am dezvoltat-o permite irigarea cu rată variabilă prin picurare. Este pentru prima dată atât în Turcia, cât și la nivel mondial. Continuăm testele în Ladik pentru a identifica eventualele provocări și ne propunem să aducem sistemul la un nivel aplicabil în urma acestui proiect.”
Utilizarea dronelor și a sistemelor satelitare pentru monitorizarea terenurilor permite o precizie ridicată în evaluarea nevoilor diferitelor regiuni agricole, reducând semnificativ risipa de apă și resurse.