21.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaBursa cerealelor: Riscurile globale cresc prețurile la grâu

Bursa cerealelor: Riscurile globale cresc prețurile la grâu

Când riscurile climatice și geopolitice se ciocnesc, piața cerealelor devine efervescentă. Acest lucru este văzut clar de la începutul săptămânii pe Euronext, marcat cu o accelerare clară în creșterea prețurilor tuturor produselor.

Știrile mondiale au determinat creșterea prețurilor la grâu

Rusia și zona Mării Negre revin în centrul atenției: la nivel geopolitic, tensiunile cresc în jurul porturilor ucrainene. Aceste tensiuni se adaugă celor din Orientul Mijlociu, unde îngrijorările privind piața petrolului brut sunt în creștere.

În ceea ce privește îngrijorările legate de vreme, seceta persistă și generează temeri pentru însămânțările de grâu de toamnă în Rusia. O situație similară fiind declarată pentru Ucraina.

‹ adv ›

La fel ca în primăvară, regiunile din Rusia declară, una după alta, stare de urgență meteorologică.

În cele din urmă, asociația exportatorilor ruși de cereale, îngrijorată de ritmul prea rapid al exporturilor, solicită guvernului să anticipeze și să întărească cotele de export, de obicei stabilite începând din februarie în Rusia.

Pe lângă regiunea Mării Negre, producătorii rămân vigilenți în privința condițiilor meteorologice în Franța. Totuși, contextul este foarte diferit în aceste două teritorii.

Potrivit Agritel, în timp ce vremea uscată rămâne o amenințare pentru însămânțările de grâu din Marile Câmpii ale SUA și pentru toate culturile din America de Sud, toate privirile au fost îndreptate spre Rusia.

Îngrijorările climatice persistente din Australia aproape că trec neobservate. Cu toate acestea, mulți analiști locali își reduc prognozele privind producția de grâu din cauza secetei și a înghețului de săptămâna trecută.

Ploile neîncetate nu favorizează avansarea recoltării porumbului și florii-soarelui.

Situația pe piața uleiurilor vegetale

Sectorul european al uleiurilor și proteinelor a fost ușurat ieri de anunțul Comisiei Europene, care dorește să amâne cu un an implementarea reglementării foarte controversate privind defrișările, cunoscută sub numele de EUDR.

Aceasta a reușit să calmeze creșterea prețului la rapiță, care din nou nu reușește să depășească 480 EUR/t pe Euronext pentru noiembrie 2024. Cu toate acestea, fermitatea reînnoită a petrolului brut susține sectorul uleiurilor vegetale.

Orientul Mijlociu – presiuni asupra prețului petrolului

Amenințarea Iranului și atacul cu rachete care a urmat asupra Israelului au reînviat temerile privind o conflagrație în Orientul Mijlociu, ceea ce a dus la creșterea prețurilor petrolului brut.

Prețurile au câștigat peste 5% în tranzacțiile de la New York înainte de a se stabiliza.

Vezi mai multe despre Bursele din Asia scad, cotaţia ţiţeiului creşte, pe fondul riscurilor din Orientul Mijlociu.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

COCERAL a actualizat prognoza pentru recolta de cereale din UE

COCERAL și-a actualizat prognoza pentru recolta de grâu de...
‹ adv ›

Cotațiile la grâu în scădere. Cererea slabă și condiții favorabile în SUA influențează piața

Cotaţiile la grâu sunt în scădere, cererea slabă din Europa şi îmbunătăţirea condiţiilor meteo în SUA eclipsând decizia de...

Bursa cerealelor – motive ce susțin, la moment, prețul la grâu și porumb

Cerealele și rapița au urmat tendințe opuse la sfârșitul săptămânii trecute. Grâul și porumbul continuă să-și întărească poziția pe...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole