Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) a fost dotată cu un aparat de tip GPS prin intermediul căruia specialiştii vor avea posibilitatea de a întocmi o hartă a dispersiei plantelor în flora spontană, pentru a monitoriza în timp speciile protejate, unice, cum ar fi floarea de colţ, laleaua de Crâng, garofiţa de munte, bujorii sau plante medicinale cu proprietăţi deosebite.
Potrivit BRGV, sistemul GPS are o marjă de eroare de până la 4 cm, înregistrează coordonatele unei specii de plante supusă analizei, rezultatele urmând să fie centralizate într-un computer. Ulterior, datele vor fi utilizate de către cercetători pentru realizarea unor hărţi prin intermediul cărora pot să monitorizeze dezvoltarea speciilor în teren, de-a lungul unei perioade de timp.
În contextul schimbărilor climatice, dispozitivul oferă specialiştilor informaţii referitoare la evoluţia unor plante ameninţate cu dispariţia sau înregistrarea unor noi specii care ar putea să se dezvolte în contextul modificărilor unor ecosisteme.
Printre speciile care ar putea fi marcate cu ajutorul aparatului GPS şi monitorizate în timp s-ar putea număra floarea de colţ, mai multe specii de bujori, laleaua de Crâng dar şi alte plante medicinale sau energetice cu proprietăţi deosebite.
Datele colectate din teren, potrivit specialiştilor ar putea fi organizate sub forma unor „certificate de naştere” ale plantelor care să le dovedească originea.
BRGV este o unitate de profil din România care are ca strategie cunoaşterea genotipică şi fenotipică, precum şi conservarea resurselor genetice vegetale ex situ şi in situ, pe termen scurt, mediu şi lung, în concordanţă cu legislaţia internaţională.