25.2 C
București
joi, 5 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA a luat măsuri suplimentare pentru a preveni apariţia variolei ovine şi...

ANSVSA a luat măsuri suplimentare pentru a preveni apariţia variolei ovine şi caprine în ţara noastră

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus instituirea de măsuri suplimentare pentru a preveni apariţia variolei ovine şi caprine în ţara noastră, după ce Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS), primul focar de variolă ovină.

„Urmare a confirmării în data de 4 septembrie 2024 a focarului de variolă ovină şi caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a întreprins acţiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România.

Azi (joi, n.r.) a fost organizată o videoconferinţă cu Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, în cadrul căreia s-a prezentat situaţia focarului de variolă din Bulgaria, inclusiv zonele de restricţie, s-a efectuat instruirea structurilor teritoriale şi s-a discutat în detaliu legislaţia referitoare la variola ovină şi caprină”, susţin reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii ANSVSA au dispus instituirea de măsuri suplimentare de prevenţie, precum informarea reprezentanţilor principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine de pe raza judeţului privind simptomele şi evoluţia bolii în Bulgaria şi despre obligativitatea de a anunţa medicul veterinar despre animalele care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi.

Totodată, se va mediatiza necesitatea şi obligaţia proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate.

‹ adv ›

De asemenea, s-au transmis informări privind obligaţia proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi, prin intermediul unor materiale printate (afişe, postere) care să fie postate la circumscripţiile de liberă practică, primării, biserici, etc.

Pe lista de măsuri suplimentare luate de reprezentanţii ANSVSA se află monitorizarea sporită a transporturilor de animale din speciile ovine şi caprine din cadrul comerţului intracomunitar cu Bulgaria, inclusiv analiza suspendării temporare a acestora.

Totodată, vor fi intensificate controalele în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale, în special pe graniţa cu Bulgaria şi se dispune comunicarea către operatorii economici care achiziţionează ovine şi caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA judeţeană oricare achiziţie de animale din speciile mai sus menţionate din Bulgaria.

„La fiecare transport de ovine şi caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport şi va efectua un examen clinic al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi ţinute izolate pentru o perioadă de 21 de zile până la introducerea în efectivul indigen”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, aceste informări se vor realiza în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene cu reprezentanţii principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine şi cu cei ai operatorilor economici implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare, de pe raza judeţului.

ANSVSA a trimis în teritoriu instrucţiuni prin note de serviciu privind evoluţia variolei ovină şi caprină, atât în Bulgaria, cât şi în Grecia, care vor fi implementate prin organizarea de întâlniri cu părţile implicate şi interesate.

Aceste întâlniri vor avea ca obiective:

  • informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a celor implicaţi în comerţul cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează această ţară;
  • intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării aflate la graniţă cu Bulgaria;
  • instruirea medicilor veterinari pentru a recunoaşte semnele clinice ale bolii, conform specificaţiilor Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (WOAH);
  • întărirea controalelor la punctele de frontieră pentru transporturile de rumegătoare din Bulgaria, Grecia şi Turcia, având în vedere că ultimele cazuri confirmate nu au prezentat semne clinice, fiind identificate prin investigaţii de laborator.

Totodată, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

„Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, se mai precizează în comunicat. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA promite despăgubiri rapide pentru oile sacrificate. Exporturile nu sunt blocate

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor...
‹ adv ›

Timiş: Şeful ANSVSA merge la crescătorii de ovine din Clopodia unde e focar de pestă a micilor rumegătoare

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a declarat, miercuri, la Timişoara, că...

ANSVSA: Actualizări privind evoluția pestei rumegătoarelor mici în țară

În data de 19.08.2024, în România evoluează 60 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole