Federaţia Naţională Pro Agro trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de oi şi capre afectate de Pesta Rumegătoarelor Mici la nivelul României, şi consideră că situaţia este extrem de gravă, în condiţiile în care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu reuşeşte să prevină răspândirea acestei boli.
Pesta Rumegătoarelor Mici – situația actuală
Federaţia avertizează că sectorul ovin şi caprin pune în valoare şi milioanele de hectare de păşuni pe care România le are, iar declinul acestui sector va face ca banii europeni pentru aceste suprafeţe să se piardă.
Potrivit Pro Agro, sectorul este în declin şi din cauze precum blocarea tranzitului, atât de animale vii, cât şi de carcase de ovine cu Turcia.
În acest sens, Pro Agro solicită diplomaţiei româneşti să accelereze discuţiile pentru deschiderea acestor rute, dar şi deblocarea pieţelor care au fost blocate în trecut.
Aceştia subliniază că sectorul ovin-caprin nu a beneficiat de investiţii majore în ferme prin finanţări europene, astfel că lipsesc fabricile de prelucrare a lânii, segment în care, astăzi, România are un potenţial major.
La sfârşitul lunii august, România înregistra 62 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cele mai multe (50) fiind consemnate în judeţul Tulcea, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Numărul total al animalelor din focarele active se ridica la 234.088, animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, din care 221.420 de animale au fost înregistrate în focare după ucidere.
În judeţul Tulcea au fost confirmate 50 de focare în 10 localităţi din care:
- 7 în exploataţii comerciale, 15 în exploataţii comerciale de tip A şi 28 în exploataţii nonprofesionale cu un total de 213.511 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 202.953 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere;
- în judeţul Constanţa au fost confirmate 9 focare în 6 localităţi în exploataţii nonprofesionale cu un total de 6.865 de animale declarate în rapoartele de notificare – confirmare, respectiv un total de 4.990 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.
De asemenea, în judeţul Timiş au fost confirmate două focare într-o localitate din care: o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 12.884 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere şi o exploataţie nonprofesională cu un total de 623 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare.
În judeţul Ialomiţa a fost confirmat un focar într-o stână cu un total de 589 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 593 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.
În acest context, ANSVSA a solicitat operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
De asemenea, orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.
Trombon, trebuie distrusa și acest sector, mai rămân crescătorii de rame
PESTA parlamentarilor când va fi? Ne-am săturat de-a atâta invenți că să ne distrugă