20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în...

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele provocate agriculturii românești de seceta din ultimii patru ani. Suma este estimată la circa 10 miliarde de euro. Numai anul acesta cuantumul pierderilor provocate de secetă se ridică la peste 2,8 miliarde de euro, notează independentnews.ro.

„În mai multe articole de presă se menționează că Ministerul Agriculturii (MADR) a estimat la 1.8 miliarde de euro pierderile din cauza combinației letale, secetă-caldură, în România. Ceea ce a uitat să precizeze MADR este, însă, și cuantumul pierderilor provenite din costurile de înființare ale acestor hectare, circa 1 miliard de euro, socotind numai cheltuielile directe pe hectar”, subliniază Cezar Gheorghe, .

El dă publicității și două tabele relevante ce cuprind pierderile de anul acesta și pe cele din ultimii patru ani, 2020, 2022, 2023 și 2024:

Expertul în agribusiness îl acuză pe ministrul Florin Barbu, de la PSD, că încearcă să canalizeze „disperarea, durerea fermierilor către buletinele de vot” prin „promisiunile pe care le aruncați în spațiul public!”

„Promisiuni deșarte, firește, pe care nu le puteți onora sub nicio formă. Să le luăm pe rând:

Suspendarea datoriilor fermelor către bănci și firmele de distribuție

Nu aveți cum să interveniți într-o relație comercială între două entități juridice. Din punct de vedere legal, statul român nu poate face așa ceva și este pasibil să fie chemat de instanțele europene în procese costisitoare.

Mai mult, veți bloca total agribusinessul din România, tot complexul va fi oprit în mod efectiv. Și va colapsa pe de-a întregul, din cauza minciunilor electorale pe care le propagați.

Suspendarea ratelor la bănci

O altă aberație electorală, cu care vă cățărați pe durerea și spaimele financiare ale fermierilor. Dacă aș fi bancă, v-aș întreba în ce calitate interveniți în relația comercială? Și cine plătește dobânda?

Asigurarea la 3.000 lei/hectar

Ați oprit 3% din valoarea subvenției europene, subliniez, europene, (nu suntem siguri dacă aveți bază legală pentru acest lucru, pentru că sunt banii europeni destinați fermierilor) într-un cont. Și acum ați chemat firmele de asigurări ca să asigure, pentru valoarea de 3.000 lei / ha, culturile din România. 3% înseamnă cam 25-30 de lei. Și firmele de asigurări s-au uitat la dumneavoastră și au plecat. Este la mintea oricărui om normal că nu poți avea primă de asigurare pentru o valoare de 1.000% mai mare decât plata primei însăși.

Creditele pentru capital de lucru

Cu cine evaluați persoanele juridice, daca statul garantează? Și cum faceți acest lucru, mai precis? Pentru că știm, din cunoștințele noastre, că o garanție guvernamentală pe credit are nevoie de evaluare individuală. Cine face acest lucru? Ce echipă de experți financiari? Credem că trebuie cel puțin 100 de oameni, căci de digitalizare nu ați auzit la minister. Scrieți în continuare cu pixul pe hârtie ce vă dictează incompetenții de la direcțiile agricole județene, alt loc călduț pentru sinecuri.

Iar apoi, cine supraveghează utilizarea creditelor garantate și recuperarea lor? Tot domnii cu pixul în mână? Exclus, domnule ministru!”, a conschis Cezar Gheorghe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole