17.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie, 2024

-

HomepageAdvNoii hibrizi de rapiță Lidea – performanță și profitabilitate pentru fermieri

Noii hibrizi de rapiță Lidea – performanță și profitabilitate pentru fermieri

De ce hibrizii din noul flux de gene de rapiță Lidea ar trebui considerați o opțiune pentru fermele care targetează performanța și profitabilitatea?

Noul flux de gene de rapiță Lidea este rezultatul unui proces amplu și îndelungat de ameliorare a potențialului genetic productiv, alături de trăsături genetice absolut necesare în contextul actual și viitor. 

Rezultatele obținute în testări și în platformele multibreeder (rețeaua FAPPR și platforma VESTAGRAR MARGHITA, BIHOR) în 2024 demonstrează acest potențial productiv excepțional:

LID INVICTO semitimpuriu

  • FAPPR Zimbru, Călărași = locul 2 (4.167 kg/ha) din 47 de hibrizi testați 
  • FAPPR M. Kogalniceanu, Ialomița = locul 9 (3.032 kg/ha) din 49 hibrizi testați
  • VESTAGRAR = locul 3 (5.243 kg/ha) din 49 hibrizi testați.

LID TEBO semitardiv

  • FAPPR Zimbru, Călărași = locul 4 (4.050 kg/ha) din 47 de hibrizi testati
  • FAPPR M. Kogalniceanu, Ialomița = locul 2 (3.375 kg/ha) din 49 hibrizi testați
  • VESTAGRAR = locul 9 (5.127 kg/ha) din 49 hibrizi testați.

LID GENEROSO semitimpuriu

  • FAPPR Zimbru, Călărași = locul 1 (4.514 kg/ha) din 47 de hibrizi testati
  • FAPPR M. Kogalniceanu, Ialomița = locul 4 (3.141 kg/ha) din 49 hibrizi testați
  • VESTAGRAR = locul 7 (5.188 kg/ha) din 49 hibrizi testați.

Care sunt caracteristicile acestor hibrizi care susțin aceste rezultate de producție?

Pe scurt, hibrizii Azot Master, Lid Invicto semitimpuriu și Lid Tebo semitardiv, au capacitatea de a converti în producție azotul absorbit de către plante mult mai eficient decât hibrizii existenți în piață, asigurând astfel producțiile targetate de fermier, pentru toate tipurile de potențial (intensiv/semiintensiv/semiextensiv/extensiv).

Au gene de rezistență la virusul galben al ridichii (TuYV), dar și toleranță superioară la stresul biotic și abiotic (atac de dăunători, stres climatic, dar și chimic datorat aplicării produselor de protecție a plantelor).

Se pretează atât semănatului în epoca optimă, dar și semănatului întârziat, caz în care reușesc să acumuleze până la intrarea în repausul vegetativ biomasa necesară pentru a trece cu bine peste această perioadă.

De asemenea, toleranța la bolile specifice culturii de rapiță a fost mult îmbunătățită, dovedind un comportament foarte bun la atacul de Phoma și Sclerotinia, bolile cu impactul cel mai mare asupra producției. Lid Invicto are conținutul de ulei cel mai ridicat: 49,3%.

Lid Generoso semitimpuriu, este un hibrid cu o vigoare foarte bună la răsărire, pretabil atât pentru semănatul în epoca optimă, dar și pentru semănatul întârziat.

Potențialul de producție este susținut de o capacitate foarte mare de ramificare, un număr foarte mare de silicve/plantă, dar și un MMB ridicat, cuprins între 5.5 – 7 g.

Valorifică foarte bine toate tipurile de potențial productiv, dar își exprimă potențialul maxim în tehnologie intensivă. 

Toți acești 3 hibrizi, Lid Invicto, Lid Tebo și Lid Generoso se caracterizează printr-o rezistență foarte bună la cădere și scuturare, trăsături cu care genetica Lidea și-a obișnuit deja fermierii.

Noul flux de gene de rapiță Lidea este destinat fermierilor care doresc să crească și să își securizeze profitul în ferme.

Pentru mai multe detalii, accesați lidea-seeds.ro.

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

TRINITY: Soluția ADAMA pentru combaterea buruienilor în culturile de cereale

Condițiile climatice în continuă schimbare aduc modificări în tehnologia...

Corteva investește 800.000 de dolari în modernizarea stației de semințe din Afumați

Compania internațională de inovație agricolă Corteva Agriscience anunță modernizări la unitatea sa de producție de semințe din Afumați, România....

Norofert, parteneriat cu IFC pentru susținerea practicilor agricole durabile și combaterea schimbărilor climatice 

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa...

Agil 100 EC – Cel mai rapid graminicid cu eficacitate imediată asupra buruienilor

Cultura de rapiță, o cultură foarte importantă în fiecare fermă din România, vine în rotație după culturile de cereale,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole